Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 06-11-2013, 22:37   #1053
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sseebbaa1, zgadza się, masz rację, ale sądzę że jak założysz do 2.0 niehomologowane 205 to raczej nie poprawisz jego właściwości jezdnych, bo m.in. zmniejszysz powierzchnię styku w tych 4 punktach o których piszesz.
Ale ja nigdy nie twierdziłem, że chcę zakładać mniejsze szerokości!
Ani nikogo do tego nie namawiałem. Musiałeś mnie źle zrozumieć.

Jestem zwolennikiem zakładania jak najlepszych opon. Biorę zawsze najlepsze dostępne bo wiem, że tylko dzięki oponom auto może pokazać swoje dobre strony.

Od jakiegoś czasu trwa tutaj dyskusja czy wybrać prawidłowy rozmiar opony ale słabszego producenta czy może źle dobraną rozmiarowo oponę ale przodującego producenta.
Dla mnie takie wybory w ogóle nie wchodzą w rachubę. Nie wiem czemu miałbym w ten czy inny sposób pogarszać prowadzenie.
Ale fakt, że lubię ostrzejszą jazdę i przez to mój sposób używania samochodu może różnić się od jazdy pozostałych kierowców.

Niezależnie jednak od sposobu traktowania pojazdu, to w sytuacji niespodziewanej potrzebna będzie maksymalna przyczepność. Może taka sytuacja zdarzy się raz w roku, ale będzie ona wystarczająca żeby pogiąć karoserię. I wtedy zobaczymy czy tak naprawdę zaoszczędziliśmy na oponach...
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem