View Single Post
Stary 07-11-2013, 21:10   #42
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moim zdaniem gdyby zamiast tego trojnika-by-passa zainstalowac wlasnie taki termostat to wszystkie wasze problemy powinny wowczas zniknac.
szczerze powiem ze ja osobiscie nie widze lepszego rozwiazania, bo robienie by-pasa bedzie powodowalo to ze silnik bedzie sie dluzej nagrzewal i bedzie slabiej nagrzewnica dzialala.
Po mojemu by-pass wygląda jak w załączniku i tak na prawdę nie czuję zasady jego działania (i jak już pisałem, testowo go zlikwidowałem - nic to nie pogorszyło ani polepszyło). Gdy działa tylko krótki obieg, by-pass nic nie robi. Gdy termostat trochę się otworzy, przez by-pass może i coś trochę płynie ale nawet nie jestem pewien w którą stronę, chyba z dużego obiegu do małego, bo tak średnice węży by wskazywały. Tak czy inaczej temperatura w miejscu połączenie obiegów by-passem jest podobna gdy nie korzysta się w środku z grzania. Nie wiem więc co on ma robić.
Dzięki za sugestie co do rozwiązania problemu, na zimę odkładam bo nie nagli, potem zobaczę ale najpierw wyjmę termostat. Popsuło się zero jedynkowo i chciałbym to naprawić przez wymianę, a nie polepszanie fabryki. Na pewno dam znać jakie będą kolejne kroki i efekty.Załącznik 47003

Bump:
Cytat:
Napisał Kamyk111 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Mam problem z moim Focusem rok 1999, silnik 1,6.
Podczas dłuższych tras i przy większych prędkościach (ponad 120km/h) podnosi się wskaźnik od temperatury wody. W tym momencie muszę trochę zwolnic i wszystko wraca do normy, lubi się tez tak dziać gdy podjeżdżam pod jakieś wzniesienia.
W czym może tkwić problem?
Myślę, że jak przeczytasz cały mój temat z linkami to we własnym zakresie będziesz mógł coś u siebie zdiagnozować, obyś miał łatwą usterkę....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg bypass.jpg (8.7 KB, 56 wyświetleń)
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem