View Single Post
Stary 08-11-2013, 09:13   #43
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

dolorek...schemacik jest niepoprawny...nie jestem pewien dokladnie w ktorym miejscu jest powrot z by-passa ale wg. twojego schematu uklad nie moglby wogole dzialac.

Ja rozumiem po co jest ten by-pass i wiem co chcieli nim osiągnąc-jest to najprostszy sposób zwiekszenia przepływy przez chlodnice a zmniejszenia przez nagrzewnce...

tylko ze tak jak pisałem-ten silnik z tym rozwiązaniem sterowania termostatem jest dobry do samochodów ktore mają zwezony przepływ przez nagrzewnice-czyli np. fiesta96-2000

jezeli byla np woda w ukladzie i zakamieniła sie troche chlodnica i zmniejszyła przepustowosc to dlatego powstały takie problemy.

dolorek....aby uklad chlodzenia działał poprawnie i nie było tak ze wentylator chłodzi nadaremnie chlodnicę to albo mozesz wstawic "dysze" która ograniczy przepływ przez nagrzewnice

ALBO-moim zdaniem najlepsze wyjscie-bo rozwiaze do konca problem

zainstalowac termostat który automatycznie rozdziela przepływ płyny
przyklad z diesla ale niekoniecznie to takie musi byc-bo pewnie znalazlibyscie cos lepszego
ale to musi byc termostat rozdzielający przepływ czyli np.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termo...3-92C-102C/620

Obawiasz sie ze taki termostat zmknie ci po nagrzaniu silnika nagrzewnice-Bardzo mylnie,
bo taki termostat idealnie reguluje przepływ do zapotrzebowania chlodzenia przez silnik i jesli nie uzywasz ogrzewania to automatycznie bardziej przymyka przepływ przez nagrzewnice...ale jesli zaczniesz uzywac ogrzewanie to tym samym ponownie zwiekszy przepływ przez nagrzewnice. Dodatkowo w upale jesli bedzie problem z chlodzeniem to termostat w najgorszych przypadkach przymyka calkowicie nagrzewnice aby jak najbardziej zwiekszyc chlodzenie.

Taki układ chlodzenia znacznie lepiej pracuje bo wentylator chlodnicy działa tylko w momencie kiedy chlodnica nie wyrabia
bo w waszym przypadku chlodnica moze byc zimna a wentylator moze sie załączyć.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg FORD-FOCUS-MK1-1-8-TDDI-OBUDOWA-TERMOSTATU.jpg (31.9 KB, 70 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 08-11-2013 o 09:24
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem