Odp: Swiece zaplonowe wymiana
Przerwa fabrycznie zalecana to na poz.1,2-1,3mm.Ale widzę ,że masz LPG tak jak ja to jak kupisz nowe to nic nie kombinuj z przerwa bo pewnie będziesz miał mniejszą.A ta z kolei ułatwi pracę układowi zapłonowemu podczas jazdy na gazie.Ja już przejeździłem 3 komplety oryginalnych dedykowanych świec Ngk-Motorcraft ale już nie pamiętam przerw coś kojarzę ,że zawsze zwiększałem.Ale zauważyłem ,że zawsze po długich wyprawach zagranicznych (co 2lata) podczas powrotu tak dostawały popalić że miałem problem z zebraniem się ze skrzyżowań spod świateł na lpg i musiałem przerzucać na benzynę.Pierwszą reakcją było zmniejszanie przerwy do 1mm później 0,8mm ale i tak kończyło się wymianą na nowe.Ale te niestety kosztują od 30-36zł za 1szt.Teraz się wkurzyłem i zamówiłem w sklepie Boscha bo znaleziono taki zamiennik za 13zł(a ponoć miało nie być zamienników do tego silnika).Jak się okazało made in russia ,przerwa 0,8mm.Jestem w szoku ,ale na razie dobrze dają radę przejechałem z 1500km i o dziwo auto na nich mało pali.
|