Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i oponki na zimę ?
View Single Post
Stary 12-11-2013, 10:10   #696
sumik78
ford::beginner

Imię: DANIEL
Model: Transit Custom
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Jakie ogumienie na zimę ??

Witam,

Jeżeli chodzi o opony, to w zeszłym roku razem z moim esiem dostałem w spadku opony GY UG7, były już mocno używane, ale nadawały się jeszcze do jazdy. Przejeździłem cały sezony i byłem mile zaskoczony. Wcześniej jeżdziłem na kleberach od HP1 począwszy na HP 3 skończywszy i nigdy nie narzekałem, ale przesiadka na UG7 było jak zmiana z Poldka na Mesia, pomimo tego , że były używane. W tym roku szukałem najnowszych czyli UG8 lub używanych UG7, a znalazłem Dunlop SP Wintersport 3D, używane z bieżnikiem 8 mm. Gdy montowałem je w warsztacie wywiązała się rozmowa i mechanik powiedział mi, że dobrze zrobiłem, że nie zdecydowałem się na zakup UG8 zamiast UG7 (miałem taką możliwość), ponieważ parametrami są dużo gorsze, podobnie jest zresztą z Dunlopami, lepsze są 3D od 4D. Miałem już okazję sprawdzić moje "nowe" oponki w zimowych warunkach, jak również w czasie jazdy po mokrej nawierzchni. W sumie w takich warunkach zrobiłem 2 tys. km. Podsumowując jazdę na tych oponach było...WOW! Przy ruszaniu na mokrym ESP siedziało cicho, na cienkiej warstwie śniegu również, ale ostatecznym testem byłą jazda po rondzie Solidarności w Koszałkowie, gdzie niezależnie od stanu (mokro, sucho) nawierzchni przód uciekał na zewnątrz. Test zakończył się pełnym sukcesem, oponki "przytrzymały" esia na wyznaczonym przeze mnie torze jazdy. Na zimę i na lato stosuję opony w rozmiarze 215/60/16 zima 99XL, lato 95 i oczywiście Danlop Fastresponse.
Pozdrawiam,

sumik78
sumik78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem