Temat: [Focus 2004-2008] Kontrolka ładowania nie gasnie
View Single Post
Stary 13-11-2013, 18:46   #5
SALEMO
ford::amateur

Imię: JACEK
Model: c-max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2005
Thumbs up Odp: Kontrolka ładowania nie gasnie

Witam, podpinam się pod temat.Właśnie przyjechałem na lawecie z powodu świecącej się kontrolki ładowania akumulatora, auto pali, jeździ wszystko ok, tylko nie gaśnie owa kontrolka oraz dodatkowo świeci się żółta-awaria hamulca pomocniczego, przy czym hamulec pomocniczy czyli tzw ręczny również działa.Wymontowany alternator okazał się sprawny, dla nie wtajemniczonych w tych autach alternator skomunikowany jest z komputerem auta, który wszystko monitoruje więc grzebanie nic nie pomoże, można ewentualnie wymienić szczotki, wyjścia na ową świecącą kontrolkę również nie ma, byle jaki elektryk nie jest w stanie stwierdzić czy alternator jest sprawny, ja odwiedziłem trzech i dopiero ostatni miał odpowiednie stanowisko do sprawdzenia(BYTOM ul. Witczaka 18 tel.32/3860992). Usterka jest banalna, kostka z trzema kabelkami wpinana do alternatora, wyglądała na idealną, ale chamskie obcięcie jej i podłączenie każdego kabelka osobno całość zalana silikonem załatwiła sprawę. Piszę bo zajęto to fachowcom dwa dni, laweta przywiozła mnie z Torunia i omal szlak mnie nie trafił, może komuś zaoszczędzi czas i pieniądze bo wymontowanie alternatora nie jest proste, a można zrobić to samemu.
SALEMO jest offline   Odpowiedź z Cytatem