Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana rozrządu 2.0TDCI DW10 - koszty?
View Single Post
Stary 14-11-2013, 21:55   #103
maciejdm1
ford::beginner

Imię: maciek
Model: Mondeo
Silnik: diesel 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Pasek rozrządu koszty?

Witam.
Byłem dziś na przeglądzie serwisowym na 180000km w ASO .Stwierdzono ,że do wymiany jest uszczelniacz wałka rozrządu-widziałem na własne oczy i faktycznie jest widoczny olej na silniku.Pan z ASO stwierdził,żę wymiana wiąże się z wymianą kompletnego rozrządu z pompą wody bo:
-po pierwsze żeby wymienić w/w uszczeniacz trzeba zdjąć pasek rozrządu - a jak wiadomo raz ściągniętego paska drugi raz się nie zakłada
-po drugie mój przebieg to niecałe 180000 km i Pan zasugerował,że przy tym przebiegu warto wymienić cały rozrząd z pompą wody
Oczywiście wszystko staneło na cenie-niecałe 2000 zł!
W/w usterka zdyskwalifikowała mojego mondka do przedłużenia Gwarancji Ford 12 ,chyba ,że zdecyduje sie na usunięcie wycieku w ASO i mam na to 7 dni od wykonania dzisiejszego przeglądu.
Moje pytania sa takie:
1)Czy faktycznie wymiana w/w uszczelniacza wiąże się ze zdjęciem paska rozrządu?
2)Jeżeli tak , to czy konieczna jest wymiana całego kompletnego rozrządu z pompą?(nie sugerować sie przebiegiem bo w/g planu serwisowego mam jeszcze 20000 km)
3)Czy mogę wymienić tylko uszczelniacz i ewentualnie założyć nowy pasek rozrządu bez wymiany kompletnego rozrządu?
Wiem,że najlepiej byłoby wymienić cały rozrząd z pompą,ale w tej chwili nie ma na to szans za takie pieniądze.
Nie wiem jaka byłaby kwota za wymianę tylko uszczelniacza i paska.
Za samą robociznę w ASO zapłaciłbym ok.800-900 zł-widziałem wstępny kosztorys ,który przygotował mi Pan serwisant.
Co proponujecie robić w/w sytuacji?
Dzięki za info.
maciejdm1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem