Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie
Witam!
Mam podobną sytuację do dolorka, z tą różnicą że efekt u mnie występuje przy około 120km/h i miałem odczucie że przy jeździe pod górkę.Oczywiście kiedy zwolnię temperatura momentalnie spada do prawidłowej pozycji. Efekt zaczął występować po zmianie rozrządu(części najwyższa półka) ale dopiero po przejechaniu około 1,5tys.km a około 4tys.km temu zainstalowana została instalacja gazowa. Więc moim zdaniem nie ma powiązania żadnego. Po drugie we wcześniejszym aucie miałem problem z chłodzeniem i wtedy nie było szansy żeby temperatura tak mocno się wachała w ciągu kilku sekund więc obstawiam błąd ze wskazania czujnika a nie autentyczne przegrzewanie się płynu. Poza tym po zatrzymaniu się nie było widać aby płyn się zagotował. Zobaczę teraz jakie wskazania będą w trybie serwisowym dodatkowo podłącze komputer do złącza od instalacji gazowej i sprawdzę temperaturę nagrzania reduktora czyli przybliżoną temperaturę cieczy chłodzącej w obiegu.
Obstawiam termostat lub czujnik temperatury. Chociaż czujnik temperatury jeżeli się psuje moim zdaniem to na zwarcie lub rozwarcie, więc cały czas maks lub minimum by pokazywał a nie sobie skakał jak chce. Gdzieś widziałem post że gość wymienił akumulator i pomogło i to jest dość wiarygodne bo zauważyłem ze czasami światła przygasają wiec coś się z prądem dzieje. Dodam że po staniu w korku około godziny nic takiego nie ma miejsca więc wentylator się włącza prawidłowo i temperatura silnika jest w porządku. Dlatego temat jest tak trudny że auto powinno się przegrzać w korku nie w jeździe gdzie silnik chłodzi się dodatkowo przez pęd powietrza. Jak znajdę jakąś wskazówkę na pewno dam znać.Pozdrawiam
|