Odp: Pasek rozrządu koszty?
2000 to bym zapłacił za kompleksową wymianę rozrządu z pompą i uszczelniaczem.Zaraz uzupełnie dane w profilu.Silnik 2.0 tdci.
Po poscie (antka) postanowiłem sprawdzic Gwarancję Ford 12.Jest tam ciekawe zdanie dotyczące części , które w/g mnie i kilku innych osób jest zle rozumiane przez niektóre ASO :
6. Lista części objętych Programem:
a. Silnik:
I. Wszystkie części smarowane zespołów bloku cylindrów i głowicy, włączając: wałki rozrządu, blok silnika, panewki, łożyska, korbowody, zawory i prowadnice zaworów, uszczelkę głowicy, pompę olejową, wał korbowy, śruby mocowania głowicy,
itd...
Sformuowanie:,,Wszystkie części smarowane zespołów bloku cylindrów i głowicy'' mówi nam,że WSZYSTKIE CZĘŚCI,KTÓRE SĄ SMAROWANE OBJĘTE SĄ GWARANCJĄ FORD 12
Natomiast wyraz,,WŁĄCZAJĄC''mówi nam ,że : OPRÓCZ CZĘŚCI SMAROWANYCH gwarancją objęte są wałki rozrządu, blok silnika, panewki, łożyska, korbowody, zawory i prowadnice zaworów, uszczelkę głowicy, pompę olejową, wał korbowy, śruby mocowania głowicy itd...
Co to są części smarowane ?
Wydaje mi się ,że sa to części bloku cylindrów i głowicy,które są smarowane olejem/które mają styczność z olejem- CZYLI USZCZELNIACZ WAŁKA ROZRZĄDU TEZ PODLEGA GWARANCJ!!!
Podzwoniłem do ASO w całej Polsce i połowa stwierdziła,że uszczelniacz nie podlega gwarancji Ford 12, a druga połowa miała wątpliwości,gdy przedstawiłem, moje rozumowanie w/w zdania.
Jeden serwisant zgłupiał i zaproponował kontakt z Ford Polska , inny zasugeroawał ,że powinienem udać się do serwisu, w którym robiłem przegląd serwisowy i domagać sie naprawy uszczelniacza w ramach Gwarancji Ford 12,ponieważ ASO powinno wystosowac przedwstępny wniosek o naprawę do Ford Polska.
Jak widzicie jest nie zła kołomyja.Wysyłam maila do Ford Polska z opisem sytuacji i jednocześnie listownie z opcją potwierzdenia odbioru.Zobaczymy co odpiszą..
P.s. Przepraszam za wielkie litery-nie jest to krzyk tylko podkreślenie znaczenia tych wyrazów.
Pozdro...
Ostatnio edytowane przez maciejdm1 ; 15-11-2013 o 19:37
|