View Single Post
Stary 15-11-2013, 16:13   #53
kaczy87
ford::amateur

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

reduktor wpięty jak mówisz czyli prawidłowo, pracowałem w branży lpg i widziałem wiele montaży i zapewniam że mój jest zrobiony prawidłowo. Właśnie jestem po jeździe około 1,5h , 30km w mieście i 30km ekpresówka niestety prędkości 120-140 ze względu na ruch nie dało się poprostu więcej ale temperatura jaką osiągnąłem wyniosła maksymalnie 106(wskazanie na liczniku w trybie testowym) no i problem ze wzrastaniem temperatury nie wystąpił. Być może zbieg okoliczności lub odpowietrzanie pomogło.
Odpowietrzanie:
1.Ogrzewanie na czerwoną kropkę.
2.Odkrecenie korka od zbiorniczka wyrównawczego.
3.Odpalenie silnika i czekanie/gazowanie aż do załączenia wentylatora, niestety nie osiągnąlem takiej temperatury aby się włączył mimo gazowania itd.(być może na postoju w takiej temperaturze(10stC) otoczenia nie możliwe) temperatura w trybie testowym maks 92-94 stopnie. Napewno podniósł się poziom płynu w zbiorniczku ponad maksimum czyli zachowanie prawidłowe.
4. Zakręcenie zbiorniczka , chwila później zgaszenie auta.
Jeżeli po jakimś czasie się sytuacja powtórzy i znów odpowietrzanie pomoże moim zdaniem nie domaga korek od zbiorniczka który jest odpowiedzialny za odpowietrzanie układu.
Dla potwierdzenia niech ktoś u siebie sprawdzi ten sposób, być może po wymianie termostatu itd gdzieś w układzie jest powietrze i korek sam sobie z nim nie radzi.
kaczy87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem