Temat: [Mondeo 1996-2000] Pin 13 gniazda diagnostycznego
View Single Post
Stary 15-11-2013, 20:40   #3
mario54
ford::beginner

Imię: Marek
Model: MK2
Silnik: 1,8 16V
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Pin 13 gniazda diagnostycznego

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też to ostatnio zauważyłem, przy okazji przeróbki ELM-a, ale niestety nie wiem. Sprawdzałeś może, czy na pewno jest do tego pinu podłączony kabel? Mam do Ciebie pytanie odnośnie przeróbki ELM-a na COM, też by mnie to interesowało. Możesz coś podpowiedzieć? Powiedz też, jakiego programu używasz, że łączysz się nie tylko z silnikiem.

Bump: Zastanawiam się teraz, czy interfejsy robione niby specjalnie do Forda, mają podpięty pin 13.
Program to darmowy FORScan ale dopiero po przeróbce zobaczył coś więcej niż silnik-może to przypadek ale chyba nie koniecznie.Przeróbki dokonałem na podstawie noty katalogowej elma-odciąłem połączenie z interfejsem usb i w to miejsce podpiałem układ na tranzystorkach-ten z noty i działa.
Przewód do pin 13 mam na pewno podpięty bo oglądałem wtyczke w aucie po wyjeciu jej wiec nie może być mowy o pomyłce.Myślę ,że diagnostyczne typu ids mają podpięty pin 13 natomiast chińskie specjalne produkty to już ryzyko kupującego.
Do ogólnego obrazu naszego autka elm chyba jest ok .
mario54 jest offline   Odpowiedź z Cytatem