View Single Post
Stary 16-11-2013, 08:27   #56
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...jak by się zagrzała to by się jej nie ochłodziło w 30s przez odjecie troche gazuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko ogrzewanie maks i zwolnienie do 50km/h.
Już to pisałem w tym wątku ale jeszcze raz przybliżę. Woda wcale nie zmienia temp o 10 czy 20 stopni. Wskaźnik na desce jest dla zwykłego użytkownika, którego gów** interesuje jak działa silnik. On ma mieć tylko informację: silnik nagrzewa się, silnik ma dobrą temp, silnik ma złą temp. Tę funkcję wskaźnik spełnia poprawnie, wskazówka w pionie jest dla szerokiego zakresu temp. - górna jakieś 106 stopni, dolna nie pamiętam, 60-70? Dla Kowalskiego to oznacza, że silnik nagrzany i można cisnąć. Wejście na czerwone pole to info, że coś nie tak i jedź do serwisu, nie oznacza że nagle temp wzrosła o kilkanaście stopni. Sprawdzałem wskazaniami z softu po podłączeniu się interfejsem. W czasie przegrzania napięcie z czujnika zmienia się niewiele i zmiana ta jest liniowa. Po prostu komputer interpretuje to że już za ciepło. Czemu w trybie serwisowym pokazuje jednak nagle jakieś 120 stopni - tego nie wiem. Nie wiem też czemu gdy silnik zimny a temp. zewnętrzna na plusie, to w trybie serwisowym pokazuje kilka stopni na minusie (sprawdzane na dwóch czujnikach) - prosiłem o potwierdzenie czy inni mają tak samo ale jakoś bez odzewu....
O ile dobrze pamiętam, czytałem gdzieś na forum że w mk2 chyba diesel jak się przegrzewa to w serwisowym wskazuje jeszcze jakieś większe temp, 150-170 stopni? Pisali, że ten model tak ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. choć oczywiście nie jest to temp. fizyczna.

Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam nową pompę. Ty masz termostat
Mam nową pompę i dwa nowe termostaty ale oba na niższą temp, nie mają z tyłu "blaszki" o której pisał mjprzem. Może w tym problem, zmienię na taki jak powinien być fabrycznie i zobaczę ale teraz zima i jakoś mnie to nie goni.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - na pewno dam jednak znać o efekcie.

Cytat:
Ja obstawiam albo korek albo coś z elektrykąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie zdziwię sięjak będzie wina np regulatora napięcia w alternatorze który przy jakiś prędkościach obrotowych alternatora robi psikusy i przeklamuje odczyty z czujnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może ale zimna chłodnica to już nie wina elektryki......
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem