Temat: [Mondeo 2007-2014] Opinie, uwagi o silniku 2.0 Duratec 145KM
View Single Post
Stary 16-11-2013, 19:37   #339
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Odp: Właściciele z silnikiem 2.0 Duratec 145KM łączmy się!

Cytat:
Napisał lesiux Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na dystrybutorze jeszcze nie sprawdzałem, ale na razie komp pokazuje 13l. Jazda w mieście po kilkukilometrowych odcinkach. To normalne spalanie dla 2.0? Liczyłem szczerze, że w 11 się będę mieścił a jeżdżę dość spokojnie.

Druga sprawa to jak odpalam rano silnik, automatycznie włącza się ogrzewanie przedniej i tylnej szyby przez co na moment mocno spadają obroty do ok 500. Czy to normalne i czy da się z tym coś zrobić? Raz nawet auto mi zgasło przy takim spadku.
To że włącza Ci się ogrzewanie przedniej i tylnej szyby to normalne.
Poniżej 5 stopni tak jest - nad sensownością tego rozwiązania nie dystkutuję, wiele było już wątków na ten temat. Dla mnie to kretynizm, ale Ford wiedział lepiej. Co do spadku obrotów to na pewno nie powinno tak być. Zwłaszcza, że przy temperaturach poniżej 5 stopni powinno Ci się również włączać "ssanie", które obroty podnosi. Co może być przyczyną nie wiem, ale na pewno nie jest to normalne.