View Single Post
Stary 17-11-2013, 10:23   #60
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czy masz racje ale wszystkie auta jakie miałem po rozgrzaniu auta poziom w zbiorniczku wyrownawczym sie powiekszal. Nawet w serwisówkach było napisane zeby nie lac plynu pod korek bo wywali korkiem bo po zagrzaniu auta poziom sie zwieksza. Ze wzgledu na zwiekszajace sie cisnienie czy cos.
Zgadzam się, choć mechanikiem nie jestem, no bo po to jest chyba ta poduszka powietrzna w zbiorniczku i korek z zaworem na odpowiednie ciśnienie, aby przy nagrzaniu płynu ciśnienie się utworzyło i póki nie przekroczy zadanej wartości to korek ma trzymać. Jako że powietrze bardziej ściśliwe to poziom płynu trochę się podniesie i wszystko jest ok. Jedyne co to ryzykowne jest odkręcanie korka przy mocno zagrzanym silniku bo wtedy płyn może zacząć się gotować, gdyż będzie wtedy pod ciśnieniem atmosferycznym.
Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozatym ta chlodnica jest bardzo podejrzana. Zebym mial dobra na podmiane to bym sprawdzil czy przypadkiem to nie jej wina, bo kupywac nowa nie bardzo mam chec. Chociaz dzis ekspresowka lecialem 160-170 przez kilkanascie km i nic wskazowka stoi ja zamurowana.
No i wtedy było się zatrzymać i podotykać chłodnicę. Na górze powinna być gorąca i schodząc w dół coraz chłodniejsza, dolny wąż może się wydawać nawet zimny/chłodny. Na forum ludzie miewali problemy z chłodnicą ale jak pisali było to zabrudzenie zewnętrzne, które utrudniało chłodzenie. O ile jednak dobrze pamiętam to pisali tak przy MK2.

Bump:
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy zamontowaniu czujnik odkształca się trwale i po wymontowaniu nie może być ponownie wykorzystany.
Porobię trochę fotek gdyż trochę się z tym nie zgadzam
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem