Odp: Właściciele z silnikiem 2.0 Duratec 145KM łączmy się!
Cytat:
Czy Duratec 2.3 z automatem starego typu (przekładnia hydrokinetyczna, a nie dwusprzęgłowy wynalazek) będzie odczuwalnie bardziej dynamiczny od Durateca 2.0 z manualną skrzynią? Wątpię, straty mocy z powodu starszej konstrukcyjnie skrzyni biegów zrobią swoje. Inne jest też zestopniowanie.
Na pewno 2.3 Duratec ma szanse mniej palić na trasie przy większych prędkościach, ponieważ Durashift posiada 6 biegów. Duratec 2.0 ma 5-biegową skrzynię manualną lub prehistoryczny 4-biegowy automat, który przemilczmy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Grodek, napisałbyś ile masz obrotów na 6. biegu przy 150 km/h (licznikowych)? Myślę, że to da pewne pojęcie o specyfice auta. Do płynięcia na trasie 2.3 jest bardzo fajnym rozwiązaniem, w mieście będzie wygodny kosztem spalania, które z racji pojemności i charakterystyki pracy opisanej przez Grodka musi siłą rzeczy być wysokie.
|
Dziś sprawdziłem to o co pytałeś.
Prędkość obrotowa silnika przy 150km/h to równiutkie 3000obr/min.