View Single Post
Stary 17-11-2013, 17:56   #1475
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam wszystkich i poproszę o pomoc.
Otóż błąd P 132 B (jakosc sygnalu mechanizmu sterowania cisnieniem doladowania turbo, sprężarki doładowującej A )
I teraz tak : Mialem to samo ok 3 miesiące temu ,
Przyczyna była następująca : taki mały silniczek co się znajduje koło turbo był lekko przepalony , 2 zimne luty , i raz działał raz nie. Po wymianie samego silniczka ( z innego starego kompletu) + wymiana tych plastikowych części w środku ( sprężynka i taki półokrąg zębaty) przyczyna została usunięta i chodziło jak ta lala.
I tydzien temu znowu to samo , ten sam błąd. Zostawiłem samochód w domu , dziś przyjechałem , podlaczylem kompa, błąd ten i ten , rozkręciłem ten sam silniczek , przeczyściłem ( profilaktycznie) troszke tam było syfu , taka maź , coś jak brudny smar, złożyłem , zapalilem , jezdzilem i wszystko ok.
Myślałem żew wystarczyło przeczyścić , coś się mogło zblokować.
Po godzinie zadowolony siadam w trase a tu znowu to samo. P132B.
Znowu rozebralem i zlozylem ale już to na nic.
bezpieczniki sprawdzone , ta wajcha co idzie do turbo ( przód - tył ) przy wyłączonym silniku chodzi bardzo lekko w rękach jakby bez oporu , zauwazylem też, ze przy ok 3 tys obrotów coś trzeszczy ( ciężko zlokalizować miejsce) ,
przy zapalonym natomiast silniku przy dodawaniu gazu ta właśnie wajcha z silniczka do turba w ogóle nie chodzi ( nie rusza się ) , nie wiem czy tak powinno być na postoju czy nie.
Miał ktoś podobny przypadek?? Proszę was o jakieś sugestie
Zaznaczę że objawy to : migająca sprężynka , błąd P132B , brak mocy , i trzeszczenie powyżej 3000 obrotów ( to może być inna przyczyna , ale nic nie wiadomo )
No i jak sięnazywa ten silniczek o którym mowa bo 3 miesiące temu srogo mnie za niego skasowali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to temu że pewnie zobaczyli obcą rejestracje to czysty biznes na takich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 17-11-2013 o 18:11
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem