View Single Post
Stary 17-11-2013, 21:53   #63
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

panowie-tak szybko odpisujecie ze az nie moge ogarnąć waszych wszystkich informacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1) co do zbiorniczka i powietrza i ilosci płynu-tak-płun -jako ciecz rozszerza sie po rozgrzaniu-wiec jest normalne ze musi sie podniesc poziom płynu po rozgrzaniu o powiedzmy-1-2cm- w zaleznosc od wielkosci zbiorniczka-ale jezeli korek nie bedzie utrzymywał cisnienia to w płynie najwiecej na sciankach w silniku zaczynają powstawac bąbelki przy np. 95'C a jezeli korek jest sprawny to te babelki powstają

Specjalnie dla was sprawdziłem:
Atmosfera fizyczna =101325 Pa =1,01325 bar

a woda wrze przy cisnieniu np:
980,1hPa= 99'C
1430,2hPa = 110

czyli wzrost cisnienia o 0,5bara zmienia wzrost temp. wrzenia az o 10'C.
to sobie dobrze zapamietajcie!!!! bo korek ma utrzymywac cisnienie do 1bara!!!!
pisze w instrukcji!!!
korek jest tak zrobiony ze nawet jesli by nie było poduszki-to niema mozliwosci rozsadzic niczego-bo ma sie otworzyc przy cisnieniu powyzej 1 bara-wiec najwyrzej wyleje sie nadmiar płynu chłodniczego.

mysle ze sprawa z rozszezalnoscia cieczy i wrzeniem i korkiem mamy wyjasnioną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

co do czujnika CHT-dolorek-niestety nie odkrecałem nigdy tego czyjnika przy zadnej głowicy-bo dopóki działa to wiem ze tego nie wolno robic-i niespotkałem sie jeszcze z waszym problemem osobiscie, wiec niewiem czy czujnik odkształcony był poprawnie zamontowany-choc przypuszczam ze mogł to byc oryginalny czyjnik po odkręceniu.

inna wazna sprawa-to silnik jest wykonany z AL i stopów lekkich-mam namysli głowice ktora najszybciej sie nagrzewa i tak samo normalnie czujnik CHT moze szybciej reagowac na podnoszenie temperatury niz mozna to zauwazyc na płynie chłodniczym-wiec o tym tez musimu pamietac w tym temacie.

dolorek-chyba faktycznie dobrze narysowales schemat(prawie dobrze bo powrot z nagrzewnicy musi wchodzic do silnika nie przez termostat bo tak by w ogóle plyn nie krazył-ale płyn z nagrzewnicy-musi ogrzewac koniecznie termostat)...
masakra...to teraz jeszcze bardziej rozumiem czemu macie takie problemy-bo termostat w tym przypadku dziala tak aby bylo ogrzewanie w samochodzie bardziej wazne jak silnik. no i wiem dlaczego zastosowano termostat az o 15'C nizszy niz standardowe termostaty (78'C)

ps. ale na twoich fotkach jest odpowietrznik z silnika....i powinienes miec 2 odpowietrzniki (drugi od chlodnicy)-sprawdz czy w obu wezach sa takie tulejki zmniejszajace przepływ i czy te wezyki sa drozne.

Takie rozwiazania z ogrzewaniem i chłodzeniem widzialem takze u vw w jakims modelu-choc przyznam szczerze uwazam ze to jest czysta glupota-bo ten sposob sterowania chlodzeniem silnika-ma zapewnic komfort ogrzewania a na drugim miejscu jest reakcja na chłodzenie silnika które zawsze działa z lekkim opóznieniem.

by-pass w waszym przypadku moze czasami bardziej szkodzic jak pomagac!!!!
musze sie z tym przespac-ale chyba moim zdaniem by-pass-jesli jest to ja bym go w takim przypadku zaslepił.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 17-11-2013 o 22:36
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem