Odp: kopcenie na biało ustaje po włączeniu świec żarowych
Przerabiałem temat kopcenia na biało w swoim Mondku i chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Świece w naszych Mondkach grzeją przez ok. 30 sekund od momentu przekręcenia kluczyka a żarniki naszych świec są rozgrzane do czerwoności na całkowitej powierzchni po upływie ok. 15 sek.
Kontrolka świec żarowych gaśnie po ok. 5 sek. ale w tym momencie nawet końcówki świec nie są rozgrzane.
Reasumując - system mówi że możesz odpalać silnik mimo że w rzeczywistości nie jest on w pełni gotowy, ponieważ świece nie rozgrzały dostatecznie komory spalania by ułatwić zapłon (chodzi szczególnie o okres zimowy, latem raczej bez znaczenia).
KOLEJNA WPADKA FORDA?
Pamiętam doskonale jak to wyglądało w mojej starej poczciwej BMW E-36 1.8 tds.
Czas nagrzewania świec był zależny tylko i wyłącznie od temp. zewnętrznej i przy ok. -20*C świece grzały nawet do 30 sec. a przy ok. +10*C nie załączały się nawet na chwilę, co było jak najbardziej zasadne.
W Mondeo podczas pierwszego odpalenia po nocy świece zawsze grzeją ok.30 sek. a kontrolka świeci ok 5 sek niezależnie od tego czy jest -20*C czy + 10*C. Gdzie tu logika?
Ja z moim dymieniem poradziłem sobie w następujący sposób:
-cztery nowe świece BERU
-w zimne dni odpalam po ok 20 sek. od momentu przekręcenia kluczyka i zauważyłem że lepiej odpala oraz silnik zdecydowanie równiej chodzi zaraz po odpaleniu.
Po tych zabiegach jednak czasami puścił lekki dymek.
Obecnie mój Mondzio jest również po zmianie czterech końcówek wtrysków i kopcenie zostało wyeliminowane do zera.
Spróbujcie pokombinować w swoich brykach a może też zauważycie różnice.
Wracając do twojego przypadku wygląda na to, że padł ci przekaźnik skoro sam widzisz różnicę podczas ręcznego wysterowania przekaźnika. Spróbuj sprawdzić sobie za pomocą miernika lub kontrolki czy masz prąd na świecach żarowych po przekręceniu kluczyka jeżeli nie to sprawdź przed przekaźnikiem to powinno wyjaśnić przyczynę.