Temat: [Mondeo 1996-2000] Nie odpala z rana przy 0 stopni
View Single Post
Stary 18-11-2013, 18:27   #12
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem z rana przy 0 stopni

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Turbodoładowany silnik ma całkiem inną głowicę i tłoki w stosunku do wolnossącego (tzw. odprężenie silnika).
Jest to absolutnie nieprawdziwa informacja, stopień sprężania jest taki sam w obu jednostkach, i wynika z tego, że te jednostki są dokładnie takie same.
Swojego czasu miałem okazję rozbierać swojego wolnossącego diesla, oraz słupek TD, i wnioski są takie:

-głowica jest dokładnie taka sama w 1.8D/TD, pasuje zamiennie bez żadnych problemów,
-tłoki, korbowody, wał, blok - jest dokładnie taki sam w wersji wolnossącej jak i TD - wszystko pasuje zamiennie i ma identyczne wymiary,
-jedyna zasadnicza różnica:
Pierścienie w silniku 1.8 D mają średnicę 82.50 i grubości 2, 2, 3
Pierścienie w silniku 1.8TD mają średnicę 82,50 i grubości 2.5 trapez, 2, 3
-stopień sprężania i pojemność skokowa obu jednostek jest identyczna.
Na potwierdzenie tych słów mam nawet zdjęcia z rozbiórki i porównania obu silników:
Tłok/korba D:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po lewej TD, po prawej - D
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tłok/korba TD:
Tłok/korba D:
Tłoki/korba D + wał z TD przed szlifem:
Wał z D:

Komentarz ogólny - wizualnie wszystko jest takie same: wały są identyczne, pierścienie tłokowe są zamienne i pasują do siebie w wersjach D/TD, bloki są identyczne, miski olejowe są identyczne (wersje alu/metal z D/TD), tłoki różnią się nieznacznie - ale nie na tyle by twierdzić że któraś z wersji jest słabsza, równie dobrze tłoki mogą się różnić wizualnie ze względu na producenta konkretnych części. Jako ciekawostkę można podać, że tłoki/korbowody w 1.8TDDI wizualnie są identyczne jak te w 1.8D - też miałem okazję oglądać taki silnik, ale niestety nie mam zdjęć.
Dodatkowy dowód na to że D/TD to dokładnie to samo jest taki, że osprzęt z TD pasuje bez żadnych przeróbek na blok D, i na odwrót - ludzie turbili wolnossaki ze mną włącznie, i te silniki w większości jeżdżą do dziś.

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- pompa lucasa jest całkiem inna i nie założysz do mk2 pompy od mk1 i na odwrót
Osobiście zakładałem pompę lukasa do swojego silnika, który pracował uprzednio na pompie boscha - silnik ruszył, działał, pracował poprawnie. Myślałem że trzeba będzie zmieniać wtryski, kombinować - nic z tych rzeczy. Wyregulowałem obroty biegu jałowego, dawki, i bujałem się na takiej konstrukcji przez kilka tygodni, bo czym wróciłem z powrotem do boscha który lepiej znosi wynalazki inne niż ON.
Wszystko było wyregulowane i ustawione statycznie - żadnych elektronicznych korekcji wtrysku itp.
Więc nie widzę powodu dla którego pompa z MK1 nie mogłaby być zastosowana do MK2 i na odwrót, po lekkim dostosowaniu osprzętu (dla chcącego, itp).

Cytat:
pokrywa zaworów inna
Wersje 1.8D/TD 88KM mają identyczne pokrywy zaworów.
Wersja 1.8TD 90KM (Endura) ma trochę inną pokrywę zaworów, ale można ją założyć na głowicę z 1.8D/TD 88KM, bo... głowice są takie same.

I jeszcze jedno:

Cytat:
Ja nie jestem fanem dłuższych świec, bo moim zdaniem zakłócają one późniejszą pracę na ciepłym silniku (w osi wtryskiwanego paliwa jest więcej świecy).
Jak to tajemnicze zjawisko miałoby się objawiac w praktyce? Jeżdżę na oplowskich świecach już ponad rok, i nie zauważyłem niczego, co mogłoby wskazywać na jakiekolwiek problemy. A Oplowskie świece 1.7D/TD są nie tylko sporo dłuższe od EZD 39, ale i grubsze. A różnica w odpalaniu jest kolosalna.

Ostatnio edytowane przez ministerq ; 18-11-2013 o 18:54
ministerq jest offline   Odpowiedź z Cytatem