Cytat:
|
Jak najlepiej zwiększyć osiągi, bez psucia niskiego spalania?
|
Na oryginalnym osprzęcie - nie ma się co czarować - jakieś znaczące zwiększenie osiągów jest prawie niemożliwe. Można podnieść ciśnienie doładowania na turbinie do ok. 1.1 bara (maksymalna bezpieczna wartość dla T2 w mondeo), powyżej turbina tak podgrzewa powietrze, że w cieplejsze dni tylko to gwizda, a auto muli. No i do tego większe podlanie na boosterze. Na takim czymś można powalczyć o ok. 100KM, ale spalanie wzrośnie. Dlatego ja u siebie z usług boostera w ogóle nie korzystam - jego charakterystyka jest zbyt skokowa, a pompy z tym wynalazkiem sprawiają sporo problemów.
Odnośnie T25 - ta turbina oczywiście absolutnie nie pasuje do 1.8TD. U mnie jest pod tym względem konkretna rzeźba - jest pospawany kołnierz od T2 z kołnierzem części gorącej T25:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście turbina przed spawaniem była rozbierana, żeby nie było.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Taki patent wymyślił inny koleś z forum fiesty, i od niego mam tą turbinę. Miałem tez od niego hybrydę pompy właśnie od VW, i fordowskiego wolnossaka, ale rozsypała się po 600km. W chwili obecnej mam zwykłego boscha bez boostera, na maksymalnych dawkach, ale na dniach będę zakładał inną pompę.
Takie coś jeździ już półtora roku. Auto na tej turbinie zachowuje się zupełnie inaczej, nie byłem w stanie jej odpowiednio napędzić standardowymi lucasami i boschami - dlatego też zamówiłem u pompiarza "specjalną" wersję z bardziej stromą falą, która da większe ciśnienie, i może wreszcie zobaczę czarny dym z tyłu za autem.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście też bez boostera.
Na tym setupie jest możliwe osiągnięcie sporo ponad 100KM (mam wykres na 108KM), ale ja celuję w 120-130 - ciekaw jestem jak to będzie wtedy jeździć, i jak długo, zważywszy że cały dół jest po remoncie - nowe panewki, pierścienie, itp.
Mam to wszystko opisane na innym forum od swoich "początków" po stan obecny, w trakcie swojej przygody z tym silnikiem nauczyłem się praktycznie wszystkiego od zera. Jeszcze 5 lat temu miałem problemy z samodzielną wymianą rozrusznika, a obecnie spawam kolektory, wymieniam pompy, rozrządy, itp.
Już jakiś czas zbieram się do opisania swojego esioka tu na forum, zwłaszcza że sporo w nim moim zdaniem ciekawych usprawnień i przeróbek związanych z tym silnikiem, ale w sumie blokuje mnie to, że tu pełno jest "specjalistów", którzy zawsze mają sporo do powiedzenia, nie będąc nawet po części praktykami w wielu kwestiach (tylko nie bierz tego do siebie/ad personam bo nie o to mi tu chodzi), a ja wolę ograniczać okazje do bezsensownych kłótni forumowych, zwłaszcza że mam tendencje do wkręcania się w nie...
Reasumując - prostej drogi na poprawę osiągów masz powyżej, inne drogi są już wyboiste i trochę kosztowne.
P.S jak mi coś strzeli do łba, to wgłębię się w temat pompy 1.9TDI, kto wie, może to jest możliwe.