Cytat:
|
Wczoraj przeprowadziłem test: Przycisnąłem do 160 km/h z ogrzewaniem kabiny i nawiewem ustawionym na max. Nie przegrzał się. Ostatni test sprzed dwóch tyg przy 140 wskazówka poleciała na czerwony (bez ogrzewania).
|
Ja u siebie nie zauważyłem różnicy przy włączaniu ogrzewania na maksa.
A u ciebie to nie jest po prostu termostat? Sprawdzałeś chłodnicę na postoju i po jeździe?
Bump:
Cytat:
|
inna wazna sprawa-to silnik jest wykonany z AL i stopów lekkich-mam namysli głowice ktora najszybciej sie nagrzewa i tak samo normalnie czujnik CHT moze szybciej reagowac na podnoszenie temperatury niz mozna to zauwazyc na płynie chłodniczym-wiec o tym tez musimu pamietac w tym temacie.
|
Też o tym myślałem ale wyszło mi, że jeżeli obieg wody jest poprawny to ona odbiera ciepło całkiem dobrze i nie powinna mieć temp. dużo mniejszej niż głowica.
Cytat:
|
dolorek-chyba faktycznie dobrze narysowales schemat(prawie dobrze bo powrot z nagrzewnicy musi wchodzic do silnika nie przez termostat bo tak by w ogóle plyn nie krazył-ale płyn z nagrzewnicy-musi ogrzewac koniecznie termostat)...
|
No tak, racja, nie zmieniałem osobiście termostatu i nie wiem jak to jest tam w środku zrobione, wiem że wąż wchodzi do obudowy termostatu i dlatego tak narysowałem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
ps. ale na twoich fotkach jest odpowietrznik z silnika....i powinienes miec 2 odpowietrzniki (drugi od chlodnicy)-sprawdz czy w obu wezach sa takie tulejki zmniejszajace przepływ i czy te wezyki sa drozne.
|
Wężyki są oba, na żadnym nie ma zwężki, są jednak fabryczne. Zwężkę mam np. na powrocie z nagrzewnicy - widać na mojej wcześniejszej fotce, tuż za bagnetem oleju. Cała instalacja drożna, jak pisałem wcześniej, płukałem cały układ wszystkimi możliwymi dziurami.
Cytat:
|
Takie rozwiazania z ogrzewaniem i chłodzeniem widzialem takze u vw w jakims modelu-choc przyznam szczerze uwazam ze to jest czysta glupota-bo ten sposob sterowania chlodzeniem silnika-ma zapewnic komfort ogrzewania a na drugim miejscu jest reakcja na chłodzenie silnika które zawsze działa z lekkim opóznieniem.
|
A co dokładnie jest nie tak? Bo wiesz, znać się super nie znam ale w drugim aucie (pasek 1,9tdi 90km, 1995) wydaje mi się że układ wygląda analogicznie i tam żadnych problemów nie ma. To diesel, ciężko go w ogóle zagrzać, mimo że termostat sprawny
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam w MFA podgląd na temp oleju, max co udało mi się uzyskać to 96 stopni przy ok 150km/h. Aby włączył się wentylator na chłodnicy potrzeba lata + korków, kiedyś coś robiłem, miałem zdjętą wtykę od wentylatora i dopiero po kilku dniach się zorientowałem jak temp podskoczyła
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wiem, może różnica jest w obudowie termostatu. Chłodnica na pewno pracuje tam jednak poprawnie, nie jak w foce.
Bump:
Cytat:
|
mysle ze u was nie jest to tyle problem co moze brak oprogramowania ktore za wczesnie sygnalizuje przegrzewanie sie silnika-moze za wczesnie wlaczac takze wentylatory.
|
Bez włożenia kolejnego termostatu, tym razem już na standardową (z blaszką), a nie obniżoną temperaturą, to już bardzo na sucho piszę, więc dam znać jak to zrobię lecz pewnie dopiero po zimie. U innych może to co innego ale u mnie zastanawia mnie ta chłodna chłodnica...
Cytat:
|
skad wziął sie u was problem-mysle ze z czasem odłozył sie kamien na elementach metalowych w silniku.
|
I pewnie w wielu przypadkach tak może być. U mnie jednak auto kupiłem od znajomego, pierwszego właściciela, więc przebieg 90k raczej pewny. Nic tam nie było kombinowane z chłodziwem więc kamienia być nie powinno jak w obiegu ciągle ten sam płyn. W skrócie (bo historia trochę dłuższa), usterka była skokowa, było ok, a potem nagle problem i to przy prędkościach poniżej 100km/h.