View Single Post
Stary 19-11-2013, 10:13   #1
maciej23
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Focus II Giha
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie wzrósł poziom oleju i zwiększyło się spalanie

witam
Kupiłem Focusa II 1.6 TDCI 109 km z 2008. Przebieg 104 tyś (udokumentowane) na początku wymieniłem olej + filtr, płyn chłodzący, filtr powietrza i paliwa. Na wszelki wypadek wymieniłem też rozrząd. Po przejechaniu 10 tyś km zaczął się podnosić poziom oleju i samochód zaczął więcej palić ( w mieście 9,3 – 10 a w trasie 7,3 – Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Automatycznie zmniejszył mi się maksymalny „dystans do przejechania na pełnym baku. Wcześniej po zatankowaniu do pełna miałem 720 km. Auto nie straciło też mocy, normalnie rano odpala i nie dymi. Wyczytałem na forum, że to prawdopodobnie DPF/FAP. ( żadna kontrolka błędu się nie zapaliła) pojechałem na czyszczenie do warsztatu ( 400 zł za czyszczenie + 250 za wymianę oleju). Następnie udałem się do ASO celem dolania płynu do DPF. ( dolano ponad litr + podłączenie do kompa, brak błędów). Po dolaniu zrobiłem około 100 km poza miastem, resztę około 400 km w mieście i po 10 dniach poziom oleju się znowu podniosła o około 0,5 litra ( ściągnąłem wężykiem przez otwór na bagnet. Spalanie nie spadło. Dodam że jeden dzień użytkowałem takiego samego focusa znajomego i miałem spalanie 6,1 w mieście. Mechanik bez żadnych testów mówi, że to PDF. Czy ktoś z was miał ten problem? Czy w tym fordzie reguluje się luzy zaworowe? Może to wina wtrysku? Czy uszczelni pod głowicą?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
maciej23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem