Temat: [Mondeo 2007-2014] Podjazd pod górkę: Hill Assist
View Single Post
Stary 20-11-2013, 11:33   #70
jacekn8
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Podjazd pod górkę: Hill Assist

Cytat:
Napisał orion512 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica jest taka że sił generowana przez sprzęgło (pełzanie) po wrzuceniu drive jest niewielka. Wystarcza tylko do toczenia się po płaskiej powierzchni. Wystarczy niewielkie wzniesienie i już nie ruszy. Co prawda nie stacza się i sumie o to by chodziło. Jednak jeśli wzniesienie jest większe to siła jest już zbyt mała aby utrzymać auto nieruchomo i zaczyna się staczać. HLA odpala wtedy pompę ABS i trzyma na hamulcu przez kilka sekund. Wyświetla się przy tym stosowny komunikat na converse+. Jeśli nie ruszysz w określonym czasie hamulce odpuszczą i auto zacznie się staczać.
Działa prawidłowo w różnych konfiguracjach : podjazd pod górkę przodem jak i tyłem.
Nie jeździłem mondeo z automatem Aisin, ale jeździłem wieloma automatami w większości amerykańskimi i nie spotkałem automatu który by na wrzuconym Drive i ruszaniu pod jakąkolwiek górkę puścił auto na dół. Nawet jak nie wciskam żadnego pedału pod stromą górkę, a mam wrzucony D (analogicznie jest jak cofam pod górkę i mam wrzucone R) to żaden nawet o centymetr nie puścił auta w dół. To za sprawą hamulca znajdującego się w skrzyni biegów. Ale tak jak pisałem, nie jeździłem Aisin więc nie wiem jak tam wygląda sprawa
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem