Cytat:
|
Różnica jest taka że sił generowana przez sprzęgło (pełzanie) po wrzuceniu drive jest niewielka. Wystarcza tylko do toczenia się po płaskiej powierzchni. Wystarczy niewielkie wzniesienie i już nie ruszy. Co prawda nie stacza się i sumie o to by chodziło. Jednak jeśli wzniesienie jest większe to siła jest już zbyt mała aby utrzymać auto nieruchomo i zaczyna się staczać. HLA odpala wtedy pompę ABS i trzyma na hamulcu przez kilka sekund. Wyświetla się przy tym stosowny komunikat na converse+. Jeśli nie ruszysz w określonym czasie hamulce odpuszczą i auto zacznie się staczać.
Działa prawidłowo w różnych konfiguracjach : podjazd pod górkę przodem jak i tyłem.
|
Nie jeździłem mondeo z automatem Aisin, ale jeździłem wieloma automatami w większości amerykańskimi i nie spotkałem automatu który by na wrzuconym Drive i ruszaniu pod jakąkolwiek górkę puścił auto na dół. Nawet jak nie wciskam żadnego pedału pod stromą górkę, a mam wrzucony D (analogicznie jest jak cofam pod górkę i mam wrzucone R) to żaden nawet o centymetr nie puścił auta w dół. To za sprawą hamulca znajdującego się w skrzyni biegów. Ale tak jak pisałem, nie jeździłem Aisin więc nie wiem jak tam wygląda sprawa