Temat: [Mondeo 2007-2014] Podjazd pod górkę: Hill Assist
View Single Post
Stary 20-11-2013, 19:51   #77
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Podjazd pod górkę: Hill Assist

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Również przy odpalaniu samochodu zaparkowanego „pod górkę” nie sposób stoczyć się do tyłu, bo hamulec nożny jest już wciśnięty przed włączeniem silnika (bez tego nie da się włączyć silnika), następnie wrzuca się lewarkiem „D” …i jest już taka sama sytuacja jak powyżej.
W samochodzie z PowerShift auto można odpalać bez hamulaca nożnego.
Wsiadam przekręcam kluczyk i odpalam bez dotykania czegokolwiek innego.

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeździłem wieloma automatami w większości amerykańskimi i nie spotkałem automatu który by na wrzuconym Drive i ruszaniu pod jakąkolwiek górkę puścił auto na dół. Nawet jak nie wciskam żadnego pedału pod stromą górkę, a mam wrzucony D (analogicznie jest jak cofam pod górkę i mam wrzucone R) to żaden nawet o centymetr nie puścił auta w dół. To za sprawą hamulca znajdującego się w skrzyni biegów.
Panowie aby uciąć wszystkie dyskusje na ten temat to dzisiaj wyjeżdżając z garażu zatrzymałem się na podjeździe będąc cały czas na D, wyłączyłem HLA a natępnie puściłem hamulec aby dodać gazu. I całe szczęście że brama jeszcze nie zdążyła się się zamknąć bo bym w nią tak przy....... walił że bym z nią wjechał do garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto pomknęło w dół ja perszing. Dopiero jak mocno dodałem gazu to zapiął jedynkę ale aż żal było słychać jak przy tym jęczał.
Po włączeniu HLA nie drgnął nawet o centymetr.

Podsumowując nie wyobrażam sobie ruszenia pod takim stromym wzniesieniem bez HLA (no chyba że z ręcznym).
Inna sprawa że taka potrzeba zachodzi kilka razy na rok (przynajmniej w moim przypadku)

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 20-11-2013 o 19:54
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem