Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 21-11-2013, 08:22   #1359
Decybelq
ford::average

Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Nabyłem niedawno Forda Focusa 3, myślałem ze mając fabrycznie gotowy zestaw BT+VC+USB nie będę miał problemów z systemem. Z początku się rozczarowałem samochodem, później okazało się ze wina leży po stronie telefonu.

Telefon wyszukiwał system audio, łączył się, pokazywał się PIN zwrotny, wpisywałem go, i wszystko się ładnie ze sobą parowało. Okazało się jednak ze nie widzi książki telefonicznej, wszystko po za tym działało idealnie: dzwonienie, odbieranie, strumieniowe przesyłanie muzyki itp. Próbowałem na innym telefonie I to samo. Telefony były na androidzie: 2.3.3 i 2.3.6 firmy Samsung.
Przeszukałem trochę for z androidem i motoryzacyjnych. Mówiono tam ze to wina androida, ze dana wersja systemu w jednym telefonie udostępnia książkę a w innym nie.
Próbowałem różnych sztuczek na moim telefonie i nie pomagało.

W końcu trafiłem na jeden wątek i pomogło z moim telefonem.
Opiszę co mi pomogło może komuś się przyda i zaoszczędzę mu czasu.

-Ściągasz z android market IrMC Phonebook instalujesz.
- zaznaczasz Enable PBAP oraz Enable IrMC.
-Włączasz bluetooth, telefonu i w samochodu.
-Jeśli system był spawany powinien już widzieć książkę adresową.
jeśli nie wydać, usunąć parowanie z pamięci telefonu i radia samochodowego.
I ponownie sparować (Ustawienia/Komunikacja/UstawieniaBluetooh).
-Należy zezwolić na udostępnianie książki adresowej.
-Należy pamiętać ze w zależność od telefonu i androida i samochodu, synchronizacja z książką adresową systemu audio może trwać nawet 15 min.
-Jeśli to nie pomogło doinstalować program z android market Bluetooth File Transfer.
I tak samo jak wcześniej powinna być widoczna książka, jeśli nie to ponownie sparować komunikacje BT.

U mnie w aucie Focus 3 z BT+VC+USB i językiem brytyjskim oraz telefonem Samsung z androidem 2.3.3 i 2.3.6 pomogło. A czy pomoże w innych konfiguracjach tego nie wiem; nawet nie mam jak sprawdzić. Próbujcie i dawajcie znać.

Ostatnio edytowane przez Decybelq ; 21-11-2013 o 08:26
Decybelq jest offline   Odpowiedź z Cytatem