View Single Post
Stary 23-11-2013, 15:39   #84
hakuna matata
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Wysokie obroty przy zmianie biegów i nie tylko...

Witam serdecznie i dziękuję wszystkim co wypowiadają się bo to cenne wskazówki. Do dzisiaj borykałem się z tymi obrotami i prawdopodobnie znalazłem jeszcze jedną przyczynę i to prostą. Zaznaczę że miałem wymieniany silniczek krokowy ale to w okresie wakacyjnym (bo już jeździć nie mogłem obroty powyżej 4tyś i nie spadały w ogóle)i na jakiś czas był spokój i znowu zaczynało się podobnie pierwsze od małych obrotów i sukcesywnie coraz większe. Tym co wcześniejsze wskazówki nie pomogły radzę jeszcze sprawdzić czy po naciśnięciu gazu i zwolnieniu pedała gazu przepustnica zamyka się to znaczy czy mechanizm ściągania (przyciągania, wracania, odbijania) linki od gazu jest sprawny. JA dzisiaj eksperymentalnie dołożyłem ze swoim mechanikiem dodatkową sprężynkę która ściąga linkę i domyka przepustnicę oraz do oliwiliśmy tą oryginalną aby zmniejszyć opór tarcia bo się przycinała i teraz mam brak gazowania jeżeli tak będzie przez dłuższy czas to zainwestuje w przepustnice albo jak się da naprawić to sie naprawi ten mechanizm.
hakuna matata jest offline   Odpowiedź z Cytatem