View Single Post
Stary 23-11-2013, 22:17   #9
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Płukanie układu chłodzenia wodą czy coś da ?

Czemu w ogóle o to pytam ponieważ mam pewne objawy w swoim samochodzie, które opisuje już w jednym z tematów i nie chcę pisać na pół strony, ALE;

Jak odpalę samochód, gdy jest zimny mam wycie/buczenie w kabinie w okolicy za radiem jest chyba NAGRZEWNICA w mondeo mk3 i jest ono do momentu kiedy samochód uzyska swoją temperaturę czyli wskazówka na pół skali. (pod maską nie słychać buczenia)

Dużo osób pisało, że to pewnie rolki, paski itd, ja jednak zrobiłem test, gdy samochód mi się zagrzał przestało buczeć włączyłem wszystkie nawiewy z ciepłym powietrzem na MAKSA i wskazówka temperatury opadła znów do początkowej skali a buczenie pojawiło się znów.

To buczenie przypomina mi wędrujący przez nagrzewnice płyn chłodniczy, gdy dodam gazu delikatnie przyspiesza, ale nie za mocno.

i teraz nie wiem czy nagrzewnica nie jest zapchana

czy sam płyn jest kiepski, gdy sprawdzałem jego właściwości testerem wynik wyszedł, że jest do - 24 stopni a wizualnie nie jest zle ani dobrze

ręce opadają

zastanawia mnie jeszcze czemu wskazówka po włączeniu nawiewów z ciepłym powietrzem na maksa sprawiła, że wskazówka z temp spadła całkiem w dół nie powinna opaść tylko trochę?

rece mi z tym wszystkim opadają.
kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem