Ślizgające sprzęgło po 25 k km, gwarancja w ASO, brak technologi
Witam,
W zeszłym roku w grudniu zakupiłem z mojej firmy S-MAX`a 2.0 TDCI z przebiegiem 280 k km (rocznik 2007). Przed zakupem firma wymieniła w ASO komplet sprzęgło, dwumas, wysprzęglik, uszczelnienie wału itd.
Generalnie komplet.
po 11 miesiącach i 25 k km nalotu sprzęgło zaczęło uślizgiwać przy przyśpieszaniu w momencie załączania się turba.
Pojawiły się też wibracje na nadwoziu przy obciążeniu przy ok 2100 obr/min.
Udałem się do innego polecanego na tutejszym forum ASO w celu zareklamowania sprawy.
W tym aso dowiedziałem się, że:
- poprzednia naprawa nie była technologiczna (nie wszystkie wymagane elementy (śruby) są wymienione na fakturze).
- założone sprzęgło oryginalnie jest od innego modelu forda i przy sprawdzaniu w katalogu nie jest wymienione jako zamiennik do S-MAX`a.
Ustaliliśmy, że Panowie skontaktują się z poprzednim ASO i sprawdzą co i jak.
Panowie się skontaktowali i sprawa na chwilę obecną jest następująca.
- okazało się, że jednak sprzęgło mogło być zamontowane w tym modelu
(informacje uzyskali od importera)
- przyjmą zlecenie gwarancyjne, ale pod warunkiem że będę sie liczył z ew. kosztem demontażu skrzyni jeśli okaże się, że usterka jest eksploatacyjna.
Zgodziłem się na powyższe więc liczę się jutro z jakimś niekorzystnym werdyktem.
No i teraz moje pytanie.
- jak brak technologii może wpłynąć na takie postępowanie gwarancyjne
- czy będziecie dobrzy sprawdzić mi ten numer? (niestety nie mam przy sobie dopisze wieczorem)
- jakie są moje opcje jeśli Panowie stwierdzą, że jest to eksploatacyjne (nie chce mi się wierzyć przy takim przebiegu ...).
Nie mam doświadczeń co robić w takich sytuacjach.
Co jeśli jutro się dowiem, że mam 1h na podjęcie decyzji składamy (900 pln) vs robimy (2500)?
Z góry dziękuję.
Jutro przed południem mam się dowiedzieć jaki werdykt serwisu.
Ostatnio edytowane przez mro ; 25-11-2013 o 17:28
Powód: edycja tematu
|