Odpowietrzenie układu paliwowego
Witam
czy ktoś mógłby opisać jak odpowietrzyć układ paliwowy w foce 1,8 tdci 115KM. Niestety nie udało mi się znaleźć konkretnej procedury a wszystkie wypowiedzi są bardzo lakoniczne. W aucie wyjęte były wtryski. z tego co zdążyłem się zorientować to nie ma pompki elektrycznej w zbiorniku.
Wyczytałem żeby zamontować dodatkową pompkę ręczna pod powrót przy filtrze paliwa i wyciągać aż pojawi się paliwo bez powietrza.
I teraz tak:
czy to dobry sposób, czy w ten sposób nie zapowietrzy się filtr i co ewentualnie zrobić jeśli już doszło do zapowietrzenia.
Następne moje pytanie to jak podpiąć ta pompkę?
Stojąc przed maską od lewej mamy pierwszy wąż przelotowy który wchodzi w filtr który jest moim zdaniem prawdopodobnie powrotem. Drugi wężyk jest wpinany w filtr na szybkozłączce i jest strzałka wyjście i on dalej idzie do pompy podłączony z lewej strony, Myślę ze to przewód zasilający. 3 przewód wychodzący z filtra całkiem po prawej stronie ma strzałkę do środka a więc wejście i moim zdaniem jest to przewód który idzie do zbiornika i jest przyjściem.
Teraz tak, myślę zdjąć przewód od powrotu całkiem z lewej który idzie do pompy i jest do niej przykręcony z prawej strony, przy filtrze paliwa rozpinając jedną blaszkę mocującą wężyk na króciec i wpiąć tam wężyk z pompką ręczną tak aby kierunek pompowania był od pompy w stronę filtra. Oczywiście przed wpięciem zaleję cała pompkę i wężyk ropą i dopiero podepnę pod króciec wychodzący z filtra. No i pompowanie
Czy lepiej byłoby pompkę podłączyć tylko pod wężyk wychodzący z pompy a króciec przy filtrze zatkać? i pompować do jakiegoś naczynia? a następnie jak przestanie iść powietrze wyjąć pompkę z obwodu zalać strzykawka przewód i podłączyć pod filtr ?
Czy jest inna jeszcze całkiem procedura?
proszę o pomoc
|