Temat: [Focus 2008-2011] Dostęp do nagrzewnicy PTC
View Single Post
Stary 26-11-2013, 21:17   #335
kielich89
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 115KM TDCi
Rocznik: 11.2008
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Panowie a ja mam problem z nagrzewnicą, dzisiaj przyszła, kupiona z tej aukcji: http://allegro.pl/nagrzewnica-3m51-1...706050174.html znalazłem wg. numeru części.
Całą wiązkę miałem - grube przewody od zasilania oraz para sterujących z gotową wtyczką.
Mam klimatyzację automatyczną.
Nr GEM'a 7M5T-14A073-DD (czujnik deszczu/zmierzchu, automatyczne światła, tempomat - wszystko działa)
Dodatkowo w ELM opisane są takie numery:
Hardware Part Number: 7M5T-14C245-DD, Strategy software part number: 7M5T-14C094-BD (! o co chodzi z tym numerem? przejmować się nim bo jeżeli tak to oznacza, chyba, że GEM nie obsługuje PTC)
Bezpieczniki wszystkie są.
Zaprogramowałem za pomocą ELM'a funkcję PTC Heater Feature oraz w HEC z listy rozwijanej PTC (Status report only) i najpierw miałem odznaczone, żeby pokazywało % teraz mam zaznaczone żeby pokazywało On/off.

Pierwszy problem, że na zegarach nie wyświetla mi się żadna informacja o nagrzewnicy (zegary wersja 2 rom 509).
Poza tym nie czuję, żeby coś się szybciej grzało.
Brak błędów DTC.

Przestudiowałem cały temat od początku i wszystkim z klimatronikiem od razu działało. Nie widzę w temacie żadnej podpowiedzi, rozwiązania, która mogłaby mnie naprowadzić na rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam
RK
kielich89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem