View Single Post
Stary 27-11-2013, 12:30   #57
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

u mnie zawsze przy pierwszym odpaleniu po długim postoju auto przez kilka sekund nie reaguje na gaz i w tym czasie samochód się dusi a obroty falują , ale z tego, co zauważyłem to w granicach ponad 1000obr, a potem spadają i tak już zostają oraz potrafi migać podświetlenie zegarów i deski rozdzielczej (muszę sprawdzić jeszcze światło podsufitki) a odgłos silnika jest wtedy bardziej METALICZNY.

Gdy po pierwszym odpaleniu przejadę kilka km, to drugie odpalenie wygląda tak samo jak pierwsze tylko, że falowanie nie trwa już kilka sekund a chwilkę a miganie podświetlenia nie zawsze występuje, które zawsze idzie w parze z falowaniem

Teraz, gdy jest zimno chociaż nie tak bardzo bo w granicach 0 stopni samochód potrafi odpalić z tymi wszystkimi objawami, co pisałem wyżej, ale po paru sekundach gaśnie NAWET JAK PRZYTRZYMAŁEM KLUCZYK P. WOJTKU(chociaż reakcja na gaz była), Dopiero druga próba odpala samochód chociaż nie powiem, że z problemami.

Wojte, a powiedz mi pamietasz może czy jak stałeś samochodem na luzie i dodawałeś gazu i puszczałeś odbijała Ci się wskazówka jakby spuszczona piłeczka z góry?

Wiem, że wszystkie objawy falowania podobno wystąpiły po wymianie wtryskiwaczy tak po około tygodnia, ale to było z 3 lata temu i do dziś tak samochód jeżdzi, a jestem jego nowym właścicielem od 4 miesięcy.
kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem