View Single Post
Stary 27-11-2013, 16:37   #62
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

przede wszystkim nie miga mi żadna sprężynka czy coś innego nie pokojącego na desce rozdzielczej.

Wiem, że teraz to co napiszę, może się powtórze i będzie tego dużo, ale chce aby wszystko było prawie jak na dłoni.

1.Uruchomienie silnika za 1 razem po dlugim postoju czy nocce z rana;
(OBJAWY TRWAJĄ WTEDY OD 5 DO 10 SEKUND)

- samochód przez kilka sekund nie reaguje na gaz
- w miedzy czasie obroty falują zazwyczaj przekraczając delikatnie 1000 obr
- miga podświetlenie zegarów i deski rozdzielczej (zawsze w parze z falowaniem) tzn. rozjaśnia się i ściemnia (nie wiem jak światła drogowe i podsufitka - do sprawdzenia).
- zazwyczaj jest kopcenie biało/niebieski dym + brzydki zapach.
- przy temp bliskich zera samochód gaśnie i odapala za drugim kręceniem, ale czuć tez, że z problemami.
- Słychac metaliczny odgłos
- Dławienie silnika

2.Uruchomienie silnika po nie długiej przerwie od pierwszego odpalenia - teoretycznie wszystko to samo oprócz;
(OBJAWY TRWAJĄ WTEDY OD 1 DO 3 SEKUND)

- Samochód przedewszystkim stanowczo krócej faluje na obr.
- miganie podświetlenia juz nie za każdym razem jest a wsytepuje one zawsze w momencie falowania.
- Kopcenia z rury raczej wtedy nie ma
- Odpala za 1 razem

Gdy to wszystko minie po tych kilku sekundach samochód zachowuje się normalnie

ALE, zostaje jeden objaw, który cały czas wsytepuje przy jeżdzie.
Gdy stoje samochodem na luzie i dodam gazu i puszcze
-Wskazówka od prędkości uniesie się w momencie dodawania gazu w trakcie puszczenia opadnie i po prostu się ODBIJE do góry z powrotem i na dól opadnie, ale owycziście juz z mniejszą siłą.

lub wcisne sprzegło jadąc zbliżając się np do świateł wskazówka zachowa się tak samo jak opisuje wyżej oczywiście wtedy nie dodaje gazu.

O ile sprzedawca mówił prawde, ale nie chce nic sugerować to wszystko się stało tydzień po zakupie 4 nowych wtrysków z jaguara lub regeneracji 2 i zakupie 2, juz nie pamiętam dokładnie.

Oczywście byli z reklamacją, ale nie umieli problemu rozwiązac mówiąc, że lepiej nie ruszac, WAŻNE ŻE CHODZI hehe, firmie auto było potrzebne, więc samochód został zabrany i jeżdzi tak do dziś, co nie zmienia faktu, że mnie to irytuje a teraz jeszcze w dni chłodne mam problemy z 1 odpaleniem samochodu.

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 27-11-2013 o 17:15
kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem