View Single Post
Stary 27-11-2013, 20:26   #135
Spascmar
ford::average

Model: C-max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie

Witam.
Prawdopodobnie i mnie to dopadło. A mianowicie podczas żwawego wyprzedzania pod górkę, w połowie wyprzedzanego tira zapaliła mi się kontrolka czerwona i auto straciło moc po czym zgasło. Korzystając z rozpędu włączyłem awaryjki i stoczyłem się na pobocze. Komunikat "usterka układu silnika". Po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy i dojechałem do domu i jeżdżę już tak tydzień.
Wszystko jest cacy do 3.tys. obrotów przy obciążeniu. Czyli mogę jeździć, przyśpieszać, ale wszystko do 3tys. - jak przekroczę obroty to kontrolka i mul. Na luzie kręcąc silnikiem, nawet na max obrotów (chwilowo) kontrolka się nie zapali i jest ok. I teraz moje pytanie jest takie czy to typowy objaw usterki EGR?
Byłem u dwóch mechaników + komputer i:
1.Komputer wyświetlił jakiś tam błąd z egr-em - podejrzewałem.
2.Drugi mechanik zauważył nieszczelność w dolocie, pękł spaw stalowej rury mocowanej do silnika wychodzącej od inercoolera i kazał najpierw to sprawdzić - sprawdzę.
Ale od kiedy pamiętam to właśnie było tam takie mikro pękniecie i wydmuchiwało olej.
Czy pod obciążeniem może brakować silnikowi powietrza i wywala błąd?
Spascmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem