Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i opony
View Single Post
Stary 27-11-2013, 23:04   #115
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Rozmiar felgi i opony 16"

Witam Panowie.
Potrzebuję pilnie waszej porady.

Trochę za waszymi poradami, trochę z wałasnej głupoty kupiłem nowe koła do smaxa.

Nowe oryginalne felgi fordowskie o parametrach J7x16H2 ET50 z oponami Nokiam WR D3 215/60 R16 bardzo ładnie się prezentują tylko co z tego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiele osób na forum pisało że felgi stalowe są inne pozostałych fordów i smax/gaaxy ze względu na szpilki M14.
Natomiast jakoś nie wyczytałem aby różnice były w aluminiowych. Otwory mają około 16mm więc myślałem że są uniwersalne bo na M14 wejsą bez problemu.
Nic bardziej mylnego. Aluminiowe felgi do smaxa też są inne. Otwory na szpilki w oryginalnej feldze mają średnicę nie 16 a ok 21mm. Przez co gniazda są również dużo większe. Może i nawet kąty tych stożków się zgadzają ale rozmiar już nie.
Oryginalne fordowskie nakrętki z ruchomym stożkiem jakimi miałem przykręcone 17 calowe alusy wkręcają się w te felgi tyko 4 obroty. Więc koło musiało by się trzymać tylko na 4 nitkach gwintu (4 x 1,5 = 6mm).
W 17 calowej feldze z dużym gniazdem nakrętka wkręca się dużo głębiej bo 7 pełnych obrotów (7 x 1,5 = 10,5mm).

Drugi problem to odległość zacisku od wewnętrznej części felgi. Na zaciskach przednich kół są takie dwa wystające żebra. Odległość pomiędzy najbardziej wystającą częścią tego żebra a felgą to ok 1mm (na zdjęciu jest więcej bo zdjęcie jest z 17 calową felgą). Co prawda koło się obraca i nie obciera ale odległość jest niewielka. Ciężarki nie są w tym przypadku ścinane bo są na skraju felgi natomiast najwęższe miejsce jest mniej więcej na środku szerokości felgi. Z felgą założoną z tyłu nie ma problemu - minimalne odstępy są na poziomie 5 -7mm.

Mam więc do kolegów którzy mają 16 claowe alusy

1. Czy waszym zdaniem 4 obroty nakrętki to wystrczająco dużo aby zapewnić bezpieczeństwo. Możecie sprawdzić ile obrotów wkręca się u was? Ewentualnie może macie jakiś pomysł co zrobić aby wkręcało się głębiej?

2. Czy odstęp 1mm w najwęższym miejscu jest dopuszczalny. Czu zacisk podczas hamowania może drgnąć i dotknąć felgi? Co będzie jak wpadnie tam jakiś kamyczek lub zimą jak pojawi się tam lód?

Michał 71 jak jest u Ciebie?

Podpowiedzcie coś panowie bo wydałem na nie kupę kasy i wygląda na to że będę musiał je sprzedać (zwrócić raczej nie mogę) a zima tuż tuż i zostanę na łysych letnich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC03583.jpg (38.3 KB, 136 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC03596.jpg (28.9 KB, 109 wyświetleń)
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem