Odp: Blaupunkt Travel Pilot FX - kompendium wiedzy
Witam,
mam problem z navi i prosiłbym Was drodzy forumowicze o pomoc, bo sprawa jest dość nietypowa...
To tak, mój samochód to Mondeo MK4 z 2008, 1.8 TDCi a nawigacja tak jak w temacie Travel Pilot FX.
Mam dwie mapy:
1) SD Navigation Western Europe + Turkey FX 2009
2) CD/SD Navigation Benelux + Important Roads of Europe FX 2008
Do tej pory używałem mapy pierwszej i byłem z niej zadowolony, dopóki przez przypadek nie wyjąłem karty SD (dziwny to przypadek ale tak, się stało..)
Od tamtej pory mi nie działa nawigacja, gdyż po włożeniu karty SD dzieją się dwie rzeczy: 1) dioda pod gniazdem SD gaśnie po paru sekundach od włożenia karty, 2) wyświetla mi się komunikat z prośbą o włożenie nośnika i zarejestrowanie go przez menu SET->Navigation...
Po przeczytaniu poprzednich kilkudziesięciu stron tego wątku doszedłem do wniosku, że spróbuję z drugą mapą gdzie jest dodatkowo płyta CD. Wyjąłem kartę, włożyłem płytę i niby się zarejestrowała nawigacja, ale karta dalej nie działała. Nawigacja znajduje satelity, ale mapy nie działają... żadne ani mapa 1 ani mapa 2. Zauważyłem, że po włożeniu karty z mapą 2 dioda przy gnieździe zaświeciła się i już nie gasła, nawet po wyjęciu karty... włożyłem z powrotem kartę z mapą 1 i znowu to samo, prośba o rejestrację i dioda przy gnieździe gaśnie.
Dodatkowo nie mogę bezpiecznie usunąć karty, w menu SD CARD wszystkie opcje są nieaktywne.
Mam pomysł żeby zaktualizować oprogramowanie tak jak było to opisane wcześniej, SP4.1 już mam, jutro będę wypalać płytkę. Mam nadzieje, że pomoże bo narazie wersja SW_NAVI jest unknown.
Jeśli to ważne to wersja SW_MAIN: 0091_071122.
Na karcie z mapą 1 znalazłem wersję: SW-Version: DI_SWNAVI6.4C1P19
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Czy wgranie nowego oprogramowania pomoże? Nie chciałbym się wpakować w większe kłopoty niż już mam...
Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję na jakiś odzew z Waszej strony!
|