Temat: Wybór paliwa
View Single Post
Stary 29-11-2013, 09:43   #9
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Wybór paliwa

Cytat:
Napisał nyna1980 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak przez dłuższy czas nic się niepokojącego z autem nie dzieje to znaczy że paliwo mają dobre i nie kombinują.
To trochę inaczej działa - teraz dostawy cysternami na stacje są tak kontrolowane (satelitarny monitoring trasy cysterny, brak możliwości otworzenia cysterny, monitoring na stacji, centralna elektroniczna kontrola sprzedaży itd, itd), że praktycznie załoga stacji nic nie może zrobić i zakombinować.
Przekręt jest gdzie indziej - i nie na tysiące czy dziesiątki tysięcy złotych, ale na setki tysięcy, czy nawet na ponad milion. Fałszuje się na stacji rozlewnej w bazie paliw koncernu (np w Warszawie w Mościskach), cały potężny zbiornik zawierający kilka tysięcy m3 paliwa. Jest w nim np olej opałowy, odbarwia się go kwasem siarkowym i teraz jak najszybciej trzeba tę bombę rozwieźć po wszystkich stacjach będących odbiorcą koncernu. I wędruje to coś do tzw dobrych stacji ("ja tankuję tylko na dobrych stacjach" - Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) - ani kierowca cysterny nie wie, że coś takiego wiezie, ani kierownik stacji nie wie. A nawet jakby wiedział i próbował coś z tym zrobić, to wie, że wtedy przyjdą do niego... smutni chłopcy z miasta.
Stąd takie kwiatki o których czytałem niedawno w gazecie, że podczas kontroli stacji w woj. mazowieckim, wykryto fałszowany opał na kilkunastu stacjach, w tym na stacji dużego międzynarodowego koncernu. Faktem jest, że możliwości fałszowania na małej prywatnej stacji także istnieją - ale to nic nie zmienia w tej sytuacji - każdy wybór jest obarczony jakimś ryzykiem. Ja wybrałem BP - życie pokaże...

Czyli: nie znasz dnia, ani godziny - kierowco...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-11-2013 o 09:49
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem