Temat: [C-MAX 2007-2010] Średnie spalanie na komputerze auta
View Single Post
Stary 29-11-2013, 10:54   #10
mjr
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Ford C-MAX Panther Black (Metallic)
Silnik: 1.8L Duratorq-DI HPCR Lynx
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Średnie spalanie na komputerze auta

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

trzeba sobie samemu prowadzić buchalterię tankowań i przebiegów.
Co masz na myśli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wczoraj tankowałem auto i żona przejechała jakieś 630km, a weszło 48L, czyli mamy spalanie 7,62L/100km.
Niestety na liczniku spalanie pokazane było 8,6L/100km!

Nie wiem o co chodzi z tym wyliczaniem średniego spalania.

Ps:
Podobno na forum Mazdy jest opisane (nie znalazłem jeszcze) jak można za pomocą klawiszy komputera pokładowego przestawić komputer tak by skorygować wskazania.
Czy Mazda i Ford nie mają podobnych komputerówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W końcu w tamtym okresie miały wspólny alians produktowy.

Bump: A czy u nas w Fordach jest taka możliwość jak w maździe, czyli test wyszystkich parametrów za pomocą "przycisku" menu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Poniżej opis jaki znalazłem:

Przy wyłączonym zapłonie wciskamy guzik do kasowania przebiegu, przekręcamy kluczyk i puszczamy guzik dopiero kiedy na wyświetlaczu pokaże się napis 'tESt'. Oto nasze menu serwisowe. A może raczej testowe, bo większość pozycji to jakieś testy. Teraz tym samym guziczkiem możemy się po tymże menu poruszać. Możemy sprawdzić sobie działanie zegarów, kontrolek, pipczyka od pasów/świateł, itp. Ale najważniejsze jest na końcu - regulowana pozycja d50. To tu, guzikiem INFO, możemy sobie wbić korektę spalania. Regulacja ma zakres od -15 do 15, domyślam się tylko, że chodzi o procenty. Co ciekawe, moje autko fabrycznie miało wbite -5 (fabrycznie albo i nie - może poprzednia właścicielka też dobiła się do tego menu). Najpierw przestawiłem na zero, ale po przejechaniu w weekend ok. stu kilometrów komputer dalej kłamie ale już mniej. Teraz wbiłem +5, powinno być dobrze, mam nadzieję że błąd nie będzie większy niż 0.2. A przy następnym tankowaniu zobaczymy ile litrów paliwka tak naprawdę się mieści w baku bo to też da się sprawdzić w tym menu.

Czytaj więcej na: http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/mazda-3/kalibracja-spalania-w-komputerze-pokladowym-8928/#ixzz2m1qogeCj
mjr jest offline   Odpowiedź z Cytatem