View Single Post
Stary 29-11-2013, 18:12   #86
kael82
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i jeszcze jedno czemu napisał ktoś tu, że grzanie 2x swiec i dopiero odpalenie jest głupie?
Generalnie jeśli silnik jest w dobrej kondycji, posiada sprawny układ wtryskowy, świece żarowe, odpowiedni prąd rozruchu itd. to jego odpalenie nie powinno sprawiać kłopotu nawet w bardzo mroźne dni i kilkukrotne grzanie świec nie powinno być konieczne. Sam jednak w bardzo mroźne dni po 2- lub 3-dniowym postoju swojego Focusa grzałem 2-3 razy. Trochę łatwiej wtedy odpalał. Mimo tego uważam, że w 100% sprawny silnik wraz z jego osprzętem powinien odpalić po 1-krotnym grzaniu świec - to tak na marginesie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tylkot teraz nie wiem przekrecic kluczyk i czekac do momentu zgasniecia kontrolki swiec i odrazu puscic i ponowic czynnosc, bo nie którzy mówia, że mimo tego, ze kontrolka zgasnie to czekaja jeszcze na przekreconym kluczyku. <-- jak to wszystko rozumieć
Chodzi o to, że nie zawsze po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych jednocześnie przestają one grzać. Nie wiem do końca jak to jest w Mondeo, ale w Focusie 1.8 TDCi słuchałem kiedy "prztyknie" przekaźnik. Dopiero jak go usłyszałem to cofałem kluczyk w pozycję "0" i grzałem raz jeszcze - przez krótką chwilę paliła się "sprężynka", następnie gasła i znowu czekałem jeszcze te kilka sekund na "prztyknięcie" przekaźnika i dopiero wtedy uruchamiałem auto. Podejrzewam, że w Mondeo może być podobnie - poczytaj tam, gdzie trzeba, a na pewno się dowiesz, bo temat grzania świec był już na pewno poruszany nie raz.

Ostatnio edytowane przez kael82 ; 29-11-2013 o 18:41
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem