Cytat:
|
...autko mam po małej kolizji podczas której wypiął się wężyk z filterka oleju skrzyni i część oliwy się wylała :/ Jak mogę sprawdzić stan oleju ? Czy jest możliwość sprawdzenia komputerem IDS ?Olej mam z serwisu, tylko nie zmam procedury uzupełniania oleju. ...
|
W PowerShifcie praktycznie nie da się samemu uzupełnić/wymienić oleju. To robota dla serwisu mającego dostęp do fordowskiego systemu serwisowego "etis". Tam jest dostępna procedura opisująca jak się wymienia olej w PS krok po kroku. W skrócie wygląda to tak, że olej zalewa się korkiem z góry (przy otwartym korku spustowym z dołu) aż do przelania przez korek spustowy. To co się przeleje przez korek spustowy zbiera się do butelki pomiarowej i w oparciu o zebraną ilość wylicza się ile jeszcze oleju trzeba dolać. To tak z pamięci, żeby pokazać, że tak całkiem trywialne to nie jest...
PowerShift nie ma miernika poziomu oleju i nie da się dowiedzieć ile go jest aktualnie w skrzyni.
Moim zdaniem na taką sytuację jak opisana przez kolegę jedyne lekarstwo to pełna wymiana oleju (min 6l oleju i postępowanie zgodne z procedurą z etisa).