View Single Post
Stary 30-11-2013, 09:52   #97
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

Cytat:
Napisał Mariusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam taki sam silnik jak Ty, też Mondeo i "pstryk" jest słyszalny, że hej.
Hm... z tego co widzę, masz układ wtryskowy Denso, a kpkp85 ma układ wtryskowy Delphi...

Nie wiem jak zachowuje się PCM w Denso przy sterowaniu świecami w momencie, gdy stacyjka jest włączona, a silnik nie odpala. Na pewno w końcu wyłączy świece, pytanie - jak szybko? Wydaje mi się, że jeżeli jest jakikolwiek "pstryk" i towarzyszy mu wyraźne pojaśnienie np światła w podsufitce - to tylko wtedy na pewno świadczy to o wyłączeniu świec. A "pstryków" może być dużo - podczas startu włącza się i wyłącza nie jeden, ale kilka przekaźników. I każdy "pstryka" - głośniej lub ciszej...
Cytat:
Napisał gregor75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przed włączeniem zapłonu, włącz sobie oświetlenie wnętrza.Przekręcając kluczyk w stacyjce światło przygaśnie. Po "pstryknięciu" zaświeci trochę jaśniej.
No właśnie...

======================================

W Delphi kontrolka świec pali się tylko w fazie wstępnej, której czas trwania zależy od wskazań czujnika CHT. Kiedy kontrolka gaśnie, kierowca może odpalać silnik, ale świece grzeją dalej. Grzeją tak długo aż silnik wg wskazań czujnika CHT nie osiągnie określonej temperatury (coś ok. 70 st.), ale z dwoma ograniczeniami: nie dłużej niż określony czas (nie pamiętam ile - ale kilkanaście minut) i nie powyżej 2.500 obrotów silnika.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-11-2013 o 09:58
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem