Ale cyrkujecie z tym zasłanianiem chłodnicy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak jak napisał kolega poniżej:
Cytat:
|
Po to jest termostat a w dieslu dodatkowo mały termostat i podgrzewacz płynu żeby nie robić cyrków z nowoczesnego auta.
|
Z drugiej strony
Cytat:
|
(...)każdy robi ze swoim autkiem to co uważa.
|
Tak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet stara Corsa 1.2 z 1999 roku, którą ostatnio jeżdżę w koło komina nagrzewa się momentalnie, ciepłe powietrze leci z nawiewu już po dwóch-trzech kilometrach, a wskaźnik temperatury pokazuje około 80 stopni. Poza tym w każdym Dieslu, którego miałem do tej pory były różnego rodzaju dogrzewacze/podgrzewacze/grzałki które ogrzewały powietrze trafiające do kabiny zaraz po odpaleniu auta.
Cytat:
|
Czyli tylko Ty wiesz o co w tym zasłanianiu chodzi. Reszta wypisuje jakieś bzdury - "Ford to nie Star"
|
Heheheh... Według mnie to nie są bzdury.
Cytat:
|
Zasłonięcie chłodnicy zasłania przelot powietrza (zimnego) przez chłodnicę do komory silnika. Czyli nie jest schładzana chłodnica i co ważne, nie wieje/dmucha/owiewa silnika który, nieschładzany szybciej się nagrzewa. Oczywiście mówię o sytuacji gdy samochód jedzie i nie ważne czy to diesel czy benzyniak.
|
No poniekąd tak jest, ale czas nagrzewania nie jest liczony w godzinach - raczej w minutach. Wsadzisz karton, silnik osiągnie temperaturę roboczą i wtedy należałoby najlepiej wyjąć karton, bo nagrzany już silnik przy sprawnym układzie chłodzenia będzie tę temperaturę trzymał i tego kartonu już nie potrzebuje. Jeśli go nie wyjmiesz to zaburza się wtedy naturalny obieg chłodzenia.
Zasłanianie chłodnicy we współczesnym aucie to dla mnie po prostu typowa rzeźba i nie powinno się tego praktykować. No ale każdy ma w tej sprawie swoje zdanie - jak zresztą widać.
Cytat:
|
Osobiście nigdy nie zasłaniałem niczym chłodnic. A miałem też diesla. I nie było problemów nigdy.
|
U mnie jest dokładnie tak samo.
Cytat:
|
Dbałem tylko o to żeby zawsze termostat był sprawny.
|
I to wszystko na temat
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..