Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 30-11-2013, 23:16   #1139
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co to, bułki? Sczerstwieją, czy jak? Jak będziesz miał nowe na kołach to je po 2.5 roku wyrzucisz nawet jak będą dobre?
Spokojnie spokojnie kolego. Widzę, że nie wiesz że guma traci z czasem swoje właściwości. Posługując się Twoją terminologią odpowiem - opony wyprodukowane 2,5 roku temu będą właśnie bardziej czerstwe niż wyprodukowane w aktualnym roku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak już pisałem, ma to większe znaczenie przy zimówkach.
Zresztą nawet polskie normy przewidują, że za nową oponę w sprzedaży uznaje się oponę nie starszą niż 36 miesięcy. Czyli ta opona już zbliżała się do tej granicy.
Opon nie kupuję na jeden sezon (mam nadzieję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), więc zwracam na to uwagę.
Zresztą skoro zależało mi na konkretnych parametrach opony i taką konkretnie umowę zawarłem ze sklepem, to oczekuję prawidłowego wywiązania sie z umowy. Chyba nie oczekuję zbyt wiele?

Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To raz. A dwa, kupiłeś poprzedni model - od 2 lat są już Dunlopy 4D, więc czego się spodziewałeś?
Niestaty nie zauważyłeś, że Dunlop nadal produkuje model 3D, pomimo wprowadzenia do produkcji modelu 4D.
Zatem występują 3D z 2013 roku.
Wersja 3D jest bardzo udanym modelem, czego potwierdzeniem jest właśnie niespotykana u innych producentów sytuacja, że nadal produkuje się poprzedni model.
Spotkałem się nawet z opiniami kierowców i oponiarzy, że model 3D jest lepszy niż 4D.
Testy opon pokazują, że rzeczywiście 4D nie są żadnym wielkim postępem wobec wcześniejszego modelu.

No ale skończmy wywody o oponach Dunlopa, bo wszystko wskazuje na to, że jednak będę miał najnowszy model Bridgestona, który jest zdecydowanie lepszy.
http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821

Ostatnio edytowane przez sseebbaa1 ; 30-11-2013 o 23:49
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem