View Single Post
Stary 30-11-2013, 23:24   #109
kael82
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kalel82

"Świece żarowe podgrzewają komory spalania, co ułatwia rozruch zimnego silnika. W fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów (CHT) i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej. Przy temperaturze powyżej 80°C nie ma fazy ogrzewania wstępnego."

tak piszę w linku co mi podałeś i poście nr 3

8 sekund niby mam maksymalnie grzać swiece, gdy temp jest -20 lub mniej,
- i czemu nie którzy piszą, że po 30 sekund grzeją świece osoby doświadczone z forum.

a co gdy jest np -10 czy 0 stopni?, ile wtedy grzać.

i grzać tyle ile się uważa, czy do pstryku, bo teraz to wszystko zaczyna się mieszać.
Kurde, kwaśny temat widzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Mam dla Ciebie prostsze rozwiązanie: wsiadasz do auta, przekręcasz kluczyk i włączasz zapłon, czekasz powiedzmy te 8 sekund niezależnie od temperatury i odpalasz auto. Jeśli odpali bez większych problemów to wszystko jest ok. Daj sobie już spokój z tym obserwowaniem oświetlenia, słuchaniem przekaźnika itp.
Jeśli się okaże, że auto jednak ma wyraźny problem z odpaleniem (choć pisałeś wcześniej, że pali ok) to wtedy podjedź do kogoś, kto się zna na rzeczy niech Ci posprawdza to, co koledzy wcześniej napisali i będziesz wiedział na czym stoisz, bo odnoszę takie wrażenie, że zaraz popadniesz w jakąś paranoję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jeśli chodzi o kontrolkę świec w Focusie to u mnie w lato tylko mignęła, a w zimę świeciła ok. 2, może 3 sekundy.
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem