Temat: [Focus 1998-2004] Znikający olej przy LPG
View Single Post
Stary 01-12-2013, 05:36   #1
szlukowski
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Zetec 100KM
Rocznik: 1999
Domyślnie Znikający olej przy LPG

Witajcie,

Na wstępie powiem, że szukałem już informacji na ten temat na forum, ale niestety nie znalazłem zbyt wiele - wygląda na to, że niewielu użytkowników montowało LPG do Zetec 1.6 16V.

Oto mój problem: moja Foka (1999) ma przelatane w tej chwili 152470 km (oryginalny przebieg, jestem drugim właścicielem, a ASO w którym auto było naprawiane aż do momentu w którym je kupiłem ma historię napraw), z czego ponad 60000 pod moją*nogą*(od 8 maja 2012). Z racji tego że dużo jeżdżę, zaraz po zakupie zamontowałem do niego LPG + system lubryfikacji zaworów; przeglądy robię regularnie, co 250 h pracy systemu LPG, co daje jakieś*13000-15000 km, na czas wymieniam filtry i oleje. Do lipca nie było problemów, natomiast teraz znika mi gdzieś olej - i nie wiadomo gdzie. Przy kapitalnym remoncie auta był wymieniony uszczelniacz wału, uszczelka pokrywy zaworów, myty silnik żeby sprawdzić gdzie ucieka - silnik po 3000 km jest cały czas czysty; auto nie zostawia śladów oleju po postoju, nie odpala z niebieskim dymem z rury wydechowej - sprawdzone kilka razy, a mimo to raz na 2500 km muszę dolać*pół litra; auto do tej pory jeździ na syntetyku 5W30 / kolejno Mobil 1, Castrol, Shell Helix, na dolewki - to, co jest na stacji, jak trzeba bo nie ma nic innego wlewam Orlenowski Platinum Ford 5W30 /.

Nie wiem, czy to ma wpływ, ale w sierpniu wymieniałem zbiorniczek płynu do lubryfikacji zaworów, od tej pory, po 15000 km ubyło go niewiele, może tu leży przyczyna? Nie znam się totalnie na tym, ale monitoruję*spalanie na bieżąco i obserwuję*zachowanie auta które mnie zastanawia. Spalanie w porównaniu do tego sprzed pół roku poszło do góry o 0,4 - 0,6 litra, ale kładę*to na karb szybszej jazdy z dużym obciążeniem. Mapy wtrysków nie były zmieniane od sierpnia.

Obecnie dużo jeżdżę po drogach ekspresowych i autostradach, często załadowany w 3-4 osoby + cały bagażnik z prędkością 130-140 km/h, ale mimo wszystko wydaje mi się, że aż tyle tego oleju nie powinno znikać. Może pora na wymianę*na półsyntetyk lub mineralny? Czy ktoś*z Was spotkał się z takim problemem?
szlukowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem