View Single Post
Stary 02-12-2013, 08:08   #1
elektryk77
ford::amateur

Model: Mk2 automat
Silnik: 1,9 TDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Przełączniki na konsoli centralnej które mogę wykorzystać do czegoś innego ?

Witajcie,
Zamierzam dołożyć do fabrycznego radia MFD zewnętrzny tuner TV, chcę go ukryć gdzieś pod deską rozdzielczą a załączać jedynie w chwili kiedy będe chciał oglądać (nie ma sensu aby było cały czas zasilanie do niego podpięte). Ponieważ mam sporo zaślepek na centralnej konsoli wokół radia, pomyślałem, że kupię jeden z fabrycznych przełączników i poprzez niego podepnę włączanie zesilania tunera. Nie wiem tylko który z włączników działa na zasadzie on/off, bo wiem że część z nich załącza obwody na zasadzie podania impulsu czyli ich wciśnięcie załącza zasilanie na chwilę, po zwolnieniu przycisku powodując rozwarcie styków. Czy są jakiekolwiek właczniki na tej konsoli które po jednorazowym naciśnięciu załączają trwale napięcie a po ponownym wyłączają?
Wiem, ze moge zrobić nawet na tych zwiernych też załączanie poprzez przekaźnik, ale szukam taniego i w miarę niezawodnego rozwiązania, więc interesuje mnie w pierwszej kolejności wyłącznik po0dający napiecie na stałe.

Popzdrawiam
Mariusz
elektryk77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem