Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 02-12-2013, 10:26   #1144
YatzeK
ford::advanced

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał sseebbaa1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie pisałem o zużywaniu opon.
Pisałem o postępującej z czasem utracie elastyczności gumy.

Pomyślałeś jak opona będzie się zachowywała w jej np. trzecim sezonie w moim aucie? Czy będzie miało znaczenie, że wówczas będzie to opona 4-letnia (prod.2013) czy 6-letnia (prod.2011)?
Moim zdaniem ma to znaczenie.
Żadnego. O wiele większe znaczenie będzie miało to, w jaki sposób będziesz oponę eksploatował - pilnowanie ciśnienia, obciążeń, geometrii zawieszenia.

Cytat:
Tak to jest jak się kupuje opony przez internet...
A jak pechowo będzie trzeba reklamować jakąś oponę to całą oszczędność takiego zakupu szlak trafi a pozostanie stracony czas i niepotrzebne nerwy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nie przesadzaj, zaraz się okaże, że sklepy internetowe to drobne cwaniaczki, które tylko czekają żeby biednego kierowcę przekręcić na kasę...

Ale z kosztami to masz rację - zakup opon w internecie ma sens wtedy, kiedy kupujesz jakiś rzadki rozmiar albo model opony. Ale w przypadku popularnych rozmiarów lepiej poszukać wulkanizatora, u którego kupisz niewiele drożej, od razu ci zamontuje i za nieduże pieniądze przechowa letnie przez sezon.