dlawi sie na gazie po rozgrzaniu, wypala ceramike na swiecach
Witam wszystkich.
Kupilem Forda Mondeo rok temu w Niemczech od pierwszego wlasciciela (starszego pana) z kompletnym briefem z przebiegiem 165tys. Teraz mam razem 195tys przebiegu.
DANE SAMOCHODU
Ford Mondeo mk2 z konca roku 1996.
Silnik to Zetec 1.8, 115ps.
Gaz zakladalem we Wroclawiu na ulicy Robotniczej.
Dane gazu spisane z maila zgodnie z wycena:
Instalacja oparta o reduktor Tomasetto Alaska /Stefanelli N
układ sterujący ESGI BLACK OBD
Wtryskiwacze MASTER czas otwarcia 1,9 ms
OPIS PROBLEM
Wszystko dziala dobrze na benzynie. Osiaga latwo swoja predkosc maksymalna (na 4. biegu 200kmph).
Caly problem pojawia sie na gazie. Na poczatku po przelaczeniu lekko sie dlawi, ale to nie sprawia mi problemu. Najbardziej denerwuje, gdy po chwilowym rozgrzaniu jedzie dobrze, ale gdy rozgrzeje sie dobrze i wtedy napotkam na pierwsza gorke, to zaczyna mocno szarpac, nie chce sie rozpedzac, zwalnia. Wystarczy wtedy, ze przyciskiem wymusze benzyne i jedzie normalnie. Czasem jak mocno go przegazuje na wysokich obrotach na benzynie, to znowu jedzie dobrze przez jakis czas na gazie, lecz po jakims krotkim dystansie problem powraca. Jest tak ciagle. Wlasciwie jesli jade powoli na niskich biegach, to nic takiego zazwyczaj sie nie dzieje. Widac to dobrze, gdy poruszam sie z rowna predkoscia na ostatnim biegu (np. 100-150kmph)
Dodatkowo samochod pali swiece, tzn. biala ceramika na zewnatrz robi sie z takimi brazowymi wzerami (takie rysy). To niszczenie swiec jest bardzo szybkie (juz po kilkuset km jest to mocno widoczne).
Testowane na kombinacjach z oryginalnymi kablami Motorcraft bedacymi w kupionym samochodzie oraz z kupionymi pozniej nowymi kablami Janmor, rowniez stare swiece Motorcraft, nowe FoMoCo i platynowe NGK. Bez zmian.
Aha, dosc czesto zapalaja sie razem trzy diody ostrzegawcze, wyczytalem, ze to moze byc wypadanie zaplonow.
Bardzo prosze o rade, co moge z tym zrobic. Kiedys rozbieralem calego malucha na czesci, ale przez wiele lat nie mialem samochodu i nie wiem na co w tym fordzie zwrocic uwage.
Ostatnio edytowane przez SRS ; 16-10-2022 o 14:18
|