Odp: Instalacja HHO do diesla - czy to ma sens?
Nie wiem dokładnie ile spalał przed, rozmawialiśmy kilka minut podczas przypadkowego spotkania. To jest tzw. złota rączka, poważny człowiek, mechanik z zawodu. On najpierw testował instalacje poza autem i po uruchomieniu chcieli sprawdzić czy zadziała to ze zwykłym palnikiem acetylenowym. Wyobraź sobie, że po uruchomieniu i podpaleniu palnika płomień cofnął się 6-7 metrowym przewodem i zrobił „bum” w zbiorniku, to tak dla ostrzeżenia. Dlatego on zastosował jakieś zawory zwrotne i elektrozawory. Całość przez jakieś przekaźniki podłączona do akumulatora a nie do instalacji samochodu. Chodzi o to, że podłączenie do instalacji obciąża bezpośrednio alternator a energia pobierana z akumulatora, przykładowo podczas dłuższej jazdy w trasie (wysokie obroty silnika) bierze się z nadprodukcji prądu przez alternator. Jeździł z tym kilka miesięcy ale miał problem z wolnymi obrotami płynnie mu wzrastały i spadały i dał sobie z tym spokój bo musiał by zamontować mieszalnik jak w instalacji LPG celem dokładnego dozowania. Ale oszczędności były wymierne, 2 L na 100km tak twierdzi i tyle ja się dowiedziałem a nie mam powodu mu nie wierzyć.
Ostatnio edytowane przez jvc ; 09-12-2013 o 14:38
|