Cytat:
|
jak czytam to wszystko to zaczyna mnie głowa boleć , nikt nie bierze pod uwagę że montaż samochodu nie trwa 5 minut a istotny jest efekt końcowy czyli data zakończenia produkcji.
|
przez wyborem zjeździłem kilka salonów, w Maździe powiedzieli - 6 miesięcy, ze względu na to, że jest robiona jedynie w Japonii i poza czasem oczekiwania na wjazd na taśmę produkcyjną trzeba doliczyć transport statkiem do Antwerpii a z stamtąd dopiero do Polski.
Hyundai - produkowany na Słowacji, czas oczekiwania do 3 miesięcy
Ford - produkcja w Niemczech; do którego salonu nie zadzwoniłem przed zamówieniem (w połowie września) to mówili - będzie na połowę grudnia, na pewno nie później.
Nikt mi nie wmówi, że produkcja sama w sobie trwa dłużej niż miesiąc. Chociaż zdaję sobie sprawę, że wszystko zależy od stopnie skomplikowania wyposażenia. Ale bez przesady, ja nie wydziwiałem aż nadto.
Z tego co wiem, to są dwie linie produkcyjne - jedna na hatchbacki, na które jest zdecydowanie więcej zamówień, druga na kombi i sedany. Ja zamawiałem sedana, więc dziwi mnie ta zwłoka...
a co do umowy - wyraźnie jest napisana data na kiedy ma być. Oczywiście, jest zapis, że okres oczekiwania może się wydłużyć, ale jeśli będzie to więcej niż 2 tyg to możemy rezygnować z umowy i dostaniemy zwrot zaliczki...