Sprawa doczekała się szczęśliwego finału, więc zgodnie z sugestią podzielę się swoim doświadczeniem w kwestii dostarczenia przedmiotowego zderzaka do kupującego. Przesyłka miała być płatna przy odbiorze.
Otóż, sprawa nie wygląda kolorowo, gdybyśmy chcieli pokierować swoje kroki bezpośrednio do firm kurierskich. Po pierwsze, towary powyżej 150cm długości są uznawane za wielkogabarytowe... Tutaj większość firm zamyka swoje podwoje dla tego typu przesyłek, a nawet, jeśli ich oferta obejmuje transport gabarytów, to cena takiej usługi zabija - w wypadku DHL była to kwota ca. 120PLN za dostarczenie przedmiotu o 180 centymetrowej długości
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgodnie z sugestią Marka zrobiłem rozpoznanie wśród firm, zajmujących się pośrednictwem w transporcie kurierskim - najtańsza oferta internetowa była ok. 50% tańsza (67PLN) - całkiem nieźle.
W międzyczasie jednak okazało się, za pośrednictwem ulotki, którą znalazłem w swojej skrzynce pocztowe, że w moim mieście działa placówka jednej ze wspomnianych przed chwilą firm. Wykonałem telefon, odpowiedziałem na kilka pytań, po czym wrzuciłem zderzak do auta i pojechałem nadać paczkę...
Finał był taki, że koszt ubezpieczonej przesyłka pobraniowej z opcją ostrożnego traktowania skalkulowano mi na... 31,50PLN. Tak! - 4x taniej, niż miałoby to kosztować bezpośrednio w firmie kurierskiej. Kupujący, który naprawiał u mechanika swoje rozsypane po kolizji auto, był przeszczęśliwy... Wcale, ale to wcale mu się w tej sytuacji nie dziwię
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wniosek nasuwa się sam...szukać, szukać i jeszcze raz szukać.
Dziękuję za uwagę